banner

'SVI MORAJU ODGOVARATI'

TRUMP BI MOGAO IZLETJETI IZ BIJELE KUĆE RANIJE NEGO JE OČEKIVAO: Žestoka rasprava o njegovom opozivu, i neki republikanci će glasati za

Započela je rasprava u zastupničkom domu američkog Kongresa o drugom pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump se 6. siječnja obratio tisućama svojih pristaša ponovivši svoju ničim dokazanu tvrdnju da su predsjednički izbori pokradeni. Pozvao ih je da krenu na Kapitol koji je u tome trenutku potvrđivao pobjedu Joea Bidena. Svjetina je svladala snage sigurnosti, a dio ih je ušao u zgradu i izazvao prekid sjednice jer su se zastupnici sklonili na sigurno, a u nemirima je život izgubilo petero ljudi.

New York će poništiti ugovore s Trumpovom organizacijom

New York će poništiti ugovore s Organizacijom Trump koji joj godišnje donose 17 milijuna dolara, izjavio je u srijedu gradonačelnik Bill de Blasio, optuživši predsjednika Donalda Trumpa da je huškao svjetinu na prošlotjedni upad u Kapitol.

“Ako se kompanija i njezino vodstvo bave kriminalom, imamo pravo poništiti ugovor”, rekao je de Blasio za MSNBC. “Huškanje na pobunu protiv američke vlade je očita kriminalna aktivnost”, dodao je. “Prema tome, New York ne želi više ništa imati s Organizacijom Trump”.

‘Stavimo ljude ispred politike’

Republikanac Jason Smith iz Missourija kazao je da je “vitalno” saznati činjenice o tome što je pošlo po zlu i osigurati da se to više nikada ne ponovi.

“Bio sam u ovoj odaji kad su zazvonili ti pucnji. To su stvarne stvari. To se nikada ne bi smjelo dogoditi. U vrijeme kada je naša nacija podijeljena više nego ikad prije, stavimo ljude ispred politike. Predsjednik Trump odlazi za sedam dana. Pokušajmo izliječiti ovu naciju, poslušajmo američki narod”, poručio je Smith.

Smith je impeachment nazvao nepromišljenim te je poručio da će samo služiti za dodatno raspirivanje mržnje, prenosi BBC.

Nasilja ima s obje strane

Kongresnica Nancy Mace iz Južne Karoline kazala je da svi moraju odgovarati za ono što se dogodilo. Ako je Kongres ozbiljan u namjeri da se iskorijene podjele, “onda obje strane moraju shvatiti da naše riječi imaju posljedice”.

Pozvala je zakonodavce da “priznaju da postoji problem i prestanu biti dio problema”.

ZAPOČINJE PROCES ZA TRUMPOVU SMJENU: Za svega tjedan dana mu ističe mandat, ali mnogima to nije dovoljno brzo

‘Dvostruki standardi demokrata’

Kongresmen Jim Jordan optužio je demokrate za “dvostruke standarde”. “Demokrati mogu istraživati predsjednika SAD-a, ali neće istraživati izbore u koje sumnja 80 milijuna Amerikanaca, republikanaca i demokrata. Ne znam kamo sve ovo ide i ovo je zastrašujuće za zemlju”, poručio je Jordan. Jordan je, podsjetimo, jedan od utemeljitelja ultrakonzervativnog Kluba slobode i glasni je pobornik Donalda Trumpa.

Ilhan Omar iz Minnesote, žestoka kritičarka Trumpa, poručila je da Trump vodio pobunu.

“Predsjednik ne samo da je poticao pobunu, već je riječima i djelima vodio pobunu. Ne možemo samo prijeći preko toga ili okrenuti novi list. Da bismo mogli opstati kao funkcionalna demokracija, mora postojati odgovornost”, poručila je.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell navodno je sklon opozivu predsjednika Donalda Trumpa, kazao je izvor Republikanske stranke za CNN. Sam McConnell još se nije javno izjasnio o opozivu kojeg su pokrenuli Demokrati. Podsjetimo, McConnellova supruga Elaine Chao bila je prva članice vlade koja je podnijela ostavku nakon nasilnog prosvjeda u Washingtonu.

Pelosi: Mora ići. On je jasna opasnost za naciju koju svi volimo

Predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi započela je dvosatnu raspravu o članku o opozivu protiv Donalda Trumpa. Pelosi je kazala da Trumpa moraju maknuti iz ureda jer predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost. Dodala je da očajni predsjednik širi laži jer osjeća da mu moć izmiče.

“Znamo da je predsjednik SAD-a potaknuo taj ustanak, tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora otići. On je očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo”, izjavila je Pelosi na zasjedanju Zastupničkog doma o ‘impeachmentu’ republikanskog predsjednika nakon nemira 6. siječnja u kojima je život izgubilo petero ljudi.

Demokratkinja Pelosi je istaknula da Trump vodi “rat protiv demokracije” i da je na zgradu Kongresa nahuškao “pobunjenike” i “unutanje teroriste”.

Republikanski zastupnik: Nema opravdanja za njegove postupke

Republikanski zastupnik Dan Newhouse objasnio je zašto će glasati za opoziv Trumpa, rekavši da “nema opravdanja za postupke predsjednika Trumpa”.

“Ostali, uključujući mene, odgovorni su što se nisu oglasili prije – prije nego što je predsjednik pogrešno informirao i rasplamsao nasilnu rulju”, rekao je Newhouse.

Newhouse je rekao da Trump nije djelovao kako bi zaustavio pobunu na Kapitolu.

“Nema opravdanja za postupke predsjednika Trumpa. Predsjednik je položio zakletvu da će štititi Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih. Prošli je tjedan na vratima Kapitola bila domaća prijetnja i on nije učinio ništa da je zaustavi. Zbog toga ću teška srca i jasne odlučnosti glasati za ove članke o opozivu ”, rekao je.

‘Trumpov opoziv bi samo izazvao dodatne podjele’

Vođa Republikanaca u Zastupničkom Domu Kevin McCarthy rekao je da je Trump odgovoran za napad na Kapitol, ali da bi njegov opoziv bio pogreška.

“Predsjednik snosi odgovornost za napad rulje na Kapitol. Taj napad je bio nedemokratski, neamerički i kriminalan”, rekao je McCarthy.

Ipak, kaže kako bi njegov opoziv u SAD-u izazvao samo dodatne podjele i pozvao zastupnike da se usredotoče na ujedinjenje Amerikanaca.

‘Opoziv će slomiti zemlju’

Jeff Van Drew, republikanac iz New Jerseyja, rekao je da će opoziv predsjednika Donalda Trumpa “slomiti” zemlju.

“Bili smo ovdje i prije. Već smo to učinili. Nije uspjelo. Razbili smo našu naciju, a Kongres mora biti ljepilo koje započinje ujedinjavanje svih”, rekao je Van Drew.

Republikanski zastupnik Dan Newhouse objasnio je zašto će glasati za opoziv Trumpa, rekavši da “nema opravdanja za postupke predsjednika Trumpa”.

“Ostali, uključujući mene, odgovorni su što se nisu oglasili prije – prije nego što je predsjednik pogrešno informirao i rasplamsao nasilnu rulju”, rekao je Newhouse. Newhouse je rekao da Trump nije djelovao kako bi zaustavio pobunu na Kapitolu.

“Nema opravdanja za postupke predsjednika Trumpa. Predsjednik je položio zakletvu da će štititi Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih. Prošli je tjedan na vratima Kapitola bila domaća prijetnja i on nije učinio ništa da je zaustavi. Zbog toga ću teška srca i jasne odlučnosti glasati za ove članke o opozivu ”, rekao je.

Najmanje šest republikanaca glasat će za opoziv

Najmanje šest republikanaca glasat će za Trumpov opoziv: Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jamie Herrera Beutler (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan), Liz Cheney (Wyoming). Republikanski čelnici očekuju da će oko 10 do 20 republikanaca glasati za impeachment, ali CNN-ovi izvori navode da postoji mnogo više članova koji “žele glasati za impeach, ali se legitimno boje za svoj život i život svojih obitelji”. Demokratski zastupnik Jason Crow, veteran, pozvao je svoje republikanske kolege da pokažu djelić hrabrosti glasajući za opoziv predsjednika Trumpa, unatoč strahu od posljedica. “Svoj sam život posvetio obrani naše nacije. A Donald Trump je rizik za sve ono što volim”, rekao je Crow.

Zastupnički Dom je oko 22 sata počeo s glasanjem o opozivu Trumpa, rezultati bi trebali poznati do ponoći. Očekuje se da će mjera biti usvojena uz potporu svih demokrata i najmanje sedam republikanaca. Vođa većine u Senatu Mitch McConnell poslao je svojim republikanskim kolegama u vezi glasanja o opozivu.

“Mediji su puni špekulacija, ali nisam donio konačnu odluku o tome kako ću glasati i slušat ću pravne argumente kada budu predstavljeni u Senatu”, rekao je.

Nakon Zastupničkog doma slijedi Senat

Samo tjedan dana do kraja Trumpova četverogodišnjeg mandata, članovi gornjeg doma Senata mogli bi opozvati predsjednika prije nego što napusti Bijelu kuću i novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja. Kongresnici bi o opozivu trebali glasati kasnije u srijedu, tjedan dana nakon što su Trumpovi pristaše upali u Kongres na što ih je nekoliko sati ranije nahuškao republikanski predsjednik. Oko 17 sati i 30 minuta Zastupnički dom je počeo raspravu o dokumentu koji Trumpa formalno optužuje za poticanje na pobunu. Izvori kažu da paralelno traju konzultacije senatora i da još nije donesena odluka o tome kako će postupiti gornji dom Kongresa. Bude li Zastupnički dom glasanjem potvrdio optužbe, Trump, jedan od samo trojice predsjednika protiv kojega je pokrenut postupak opoziva, bio bi prvi kojemu se to dogodilo dvaput. Neki republikanci su pozvali kolege u Zastupničkom domu da to ne čine u interesu nacionalnog pomirenja.

Izvori kažu da je Senat za petak sazvao formalnu sjednicu o postupku opoziva. Ako Trumpa opozove Zastupnički dom, za osudu u Senatu kojim dominiraju republikanci potrebne su dvije trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trumpa smatrati krivim.

Trump apelirao da ne smije biti nasilja

Zanimljivo, usred rasprave o opozivu Ured Bijele kuće upravo je objavio je izjavu predsjednika Trumpa koji je apelirao na građane da ne bude nasilja.

“U svjetlu izvještaja o većem broju demonstracija, apeliram da ne smije biti nasilja, ne smije biti kršenja zakona i ne smije biti vandalizma bilo koje vrste. To nije ono za što se zalažem i nije ono za što se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u ublažavanju napetosti i smirivanju situacije. Hvala vam”, stoji u izjavi.

 

Povratak na Net.hr