U Tel Avivu i Jeruzalemu se oglasile sirene, otvorena skloništa

Situacija u Pojasu Gaze pogoršava se iz dana u dan. Izraelci su pozvali čak 30.000 rezervista da se pripreme za akciju, a iz Pojasa Gaze još uvijek lansiraju rakete na Izrael. UN je upozorio na moguće ‘katastrofalne posljedice’ najnovije eskalacije sukoba.

U petak poslijepodne su se oglasile sirene u glavnom gradu Izraela, Tel Avivu. RT prenosi da su se sirene oglasile nakon što se u gradu začula snažna eksplozija, a navodno je detonirala raketa dalekog dometa. Na grad su ispaljene dvije rakete dalekog dometa, a izraelska policija je priopćila da u eksploziji nije nitko ozlijeđen i da je raketa završila u moru. Sva skloništa u Tel Avivu su otvorena. Izraelska vojska objavila je da su zatvorena tri važne ceste na području Pojasa Gaze i proglasila ih vojnom zonom.

Jeruzalem Post je objavio da je izraelska vojska u sat vremena na Pojas Gaze ispalila 40 raketa.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je u napadima poginulo troje ljudi. Prema podacima koje su iznijeli, od kad su eskalirali skobi poginulo je najmanje 27 ljudi, među kojima je i sedmero djece.

RT javlja da su se sirene za zračnu uzbunu oglasile i u Jeruzalemu. Pale su tri rakete na to područje, a RT javlja da je ovo prvi put od 1970. godine da je područje Jeruzalema pod napadom.

Pripravno 75 tisuća rezervista

Izraelski ministar obrane Ehud Barak predvečer je izdao mobilizaciju za ukupno 30.000 rezervista. Potom je zatražio odobrenje da se u pripravnost stavi dodatnih 75.000 rezervista, što je izraelska vlada odobrila.

Bolnicama u Izraelu izdana je uputa o izvanrednom protokolu, te sve slučajeve koji nisu hitni moraju slati kući.

RT prenosi izjavu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da Izraelci ovim napadima žele spriječiti nastanak slobodne palestinske države.

Nema prekida sukoba ni dok je u posjeti egipatski premijer

Šef izraelske armije, general potpukovnik Beny Gantz naredio je ranije u petak mobilizaciju 16.000 rezervista, nakon što je vojna operacija nazvana “Stup obrane” ušla u treći dan. Kako javljaju svjetski mediji, u posljednja tri dana je poginulo 18 osoba: njih troje na izraelskoj strani, te 15 Palestinaca. Među njima je četvero poginule djece, te jedna žena koja je bila trudna s blizancima.

U petak je Pojas Gaze posjetio i egipatski premijer Hesham Qandil, pa iako su za vrijeme njegove posjete najavili prekid sukoba, to se nije dogodilo. Izraelski mediji javljaju da je iz Pojasa Gaze na jug Izraela palo najmanje 12 raketa i mina. Qandil je pak osudio izraelske napade na Pojas Gaze i ocijenio ih katastrofom.

Izraelska vojska je zanijekala napise da su uzvratili napade dok je Qandil bio u Pojasu Gaze. No, vojska jest potvrdila da su u noći na petak čitav sat bombardirali 70 podzemnih skloništa u kojima tvrde da se nalaze Hamasovi lanseri raketa srednjeg dometa. Izraelski avioni gađali su i jednu policijsku stanicu, kao i tunele na granici Gaze i Egipta.

Ranije su u zajedničkom obraćanju javnosti izraelski ministar obrane Ehud Barak i premijer Benjamin Netanjahu objasnili ciljeve ove vojne akcije. “Mi kao prvo želimo odaslati jasan signal Hamasu, zatim smanjiti količinu raketa kojima Hamas raspolaže te tako smanjiti opasnost koja svakodnevno prijeti našem civilnom stanovništvu”, rekao je Barak.

‘Ako me želite obraniti, onda molim vas, ne šaljite izraelsku vojsku’

No, mediji prenose i riječi običnih građana i s izraelske i palestinske strane. “Sjedim u svojoj sobi i slušam bombardiranje. Više ne znam razlučiti ‘naše’ i ‘njihove’ bombe. Ako me želite obraniti, onda molim vas: ne šaljite izraelsku vojsku da ‘pobijedi’. Razmišljajte dugoročno, a ne samo o sljedećim izborima… Pružite ruku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu. Prestanite s ‘preciznim’ ubijanjima i pogledajte u oči civila s druge strane”, napisao je za novine Haaretz jedan Izraelac, Michal Vasser, koji živi na jugu Izraela.

Mediji navode i što je na svom Facebook profilu napisala liječnica Mona Qasim El-Farra iz Pojasa Gaze. “Toliko je često, tako glasno da trese zgradu… Tako blizu da sam sad na podu”, napisala je o eksplozijama.

Povratak na Net.hr