U svijetu 100 milijuna manje gladnih nego prije 10 godina

U svijetu je u razdoblju 2012.-2014. zabiljezeno 805 milijuna ljudi koji pate od gladi, sto je oko 100 milijuna manje nego prije deset godina, objavile su u utorak tri svjetske agencije za hranu i poljoprivredu.

Brojke “potvrduju pozitivan trend u kojem je broj gladnih u svijetu globalno opao za vise od 100 milijuna tijekom proteklog desetljeca, a za vise od 200 milijuna od 1990.-1992.” navodi se u najnovijem izvjescu o stanju problema prehrane u svijetu, koje prenose svjetske novinske agencije.

Medunarodna zajednica prihvatila je 2000. godine Milenijske razvojne ciljeve UN-a, medu kojima i obvezu da se u razdoblju od 1990. do 2015. za polovicu smanji broj gladnih u svijetu.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Medunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Svjetski program za hranu (WFP) procjenjuju da najnoviji rezultati otvaraju mogucnost da se postavljeni ciljevi i ostvare, “budu li pojacani odgovarajuci i neposredni napori” na smanjenju gladi u svijetu.

Smanjenje gladi za polovinu, sukladno UN-ovim milenijskim razvojnim ciljevima, ostvareno je u istocnoj i jugoistocnoj Aziji te Latinskoj Americi i na Karibima. Kavkaz i sredisnja Azija postici ce taj cilj sljedece godine, dok za njima zaostaju subsaharska Afrika te juzna i zapadna Azija.

Najbrzi gospodarski rast u Africi

Isticuci posebice uspjehe koje je ostvarilo sedam zemalja – Bolivija, Brazil, Haiti, Indonezija, Madagaskar, Malavi i Jemen – FAO, IFAD i WFP navode da je “ubrzano i odrzivo smanjenje gladi moguce uz obavezan politicki angazman”. U izvjescu se dodaje da snazan gospodarski rast poboljsava uvjete zivota te da je medu deset gospodarstava koja biljeze najbrzi rast sedam u Africi.

U razdoblju 1990.-1992. u zemljama u razvoju zabiljezeno je 23,4 posto gladnih, odnosno ukupno 1,1 milijarda ljudi. U razdoblju 2012.-2014. ta je brojka pala na 13,5 posto i planira se da 2015. godine padne na 12,8 posto, dok prag koji postavljaju milenijski ciljevi iz UN-ova programa iznosi 11,7 posto.

Regije u svijetu koje biljeze najveci postotak nedovoljne ishranjenosti su subsaharska Afrika (23,8 posto), Karibi (20,1 posto) i juzna Azija (15,8 posto).

Prema izvjescu FAO-a, IFAD-a i WFP-a, 65 posto gladnih u svijetu zivi na najnaseljenijem kontinentu – Aziji.

Povratak na Net.hr