DVA MJESECA STROGIH MJERA

U SUBOTU OTVARANJE KOPNENE GRANICE SA ŠPANJOLSKOM: Portugal u završnoj fazi otvaranja nakon ‘lockdowna’

Uz ukidanje kontrola na granicama, koje su uvedene koncem siječnja, olakšavanje epidemioloških mjera omogućit će i organizaciju okupljanja poput vjenčanja, bit će dopušten sport na otvorenom i u dvoranama, a produljuje se i radno vrijeme kafića, restorana, trgovina i kulturnih ustanova

Portugal će u subotu ponovno otvoriti kopnenu granicu sa Španjolskom i isti dan, 48 sati ranije nego što je bilo predviđeno, ući u četvrtu i završnu fazu plana otvaranja koji je počeo sredinom ožujka, objavio je u četvrtak navečer premijer Antonio Costa.

“Prvog svibnja preći ćemo u sljedeću fazu otvaranja, uz prije svega ponovno otvaranje granice sa Španjolskom”, rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade posvećene mjerama borbe protiv koronavirusa.

IMALI SU NAJVEĆU SMRTNOST, A ONDA SU DONIJELI OVIH 8 MJERA: Uspjeh je neosporan, ali ova zemlja je i po mnogočemu specifična

Relaksacija mjera

Uz ukidanje kontrola na granicama, koje su uvedene koncem siječnja, olakšavanje epidemioloških mjera omogućit će i organizaciju okupljanja poput vjenčanja, ali uz 50 posto normalnih kapaciteta.

Ponovno će biti dopušten sport i na otvorenom i u dvoranama, a kafići, restorani, trgovine i kulturne ustanove imat će dulje radno vrijeme, posebno vikendom.

U noći na subotu, izvanredno stanje bit će spušteno na nižu razinu koja će i dalje omogućavati vlastima da neke mjere ostave na snazi, poput zatvaranja noćnih kluba i diskoteka, te da pozivaju na rad od kuće koliko je to moguće.

Na snazi će ostati i restrikcije kada se radi o putovanju u Portugal, gdje će se tražiti negativni test ili karantena za posjetitelje koji dolaze iz najpogođenijih zemalja, rekao je Costa.

Početkom godine Portugal je imao snažni rast broja slučajeva koronavirusa, pacijenti su preplavili bolnice i danas ta zemlja ima gotovo 17.000 mrtvih na oko 10 milijuna stanovnika. Ali nakon dva mjeseca strogih mjera, Portugal ovog tjedna prvi puta od početka kolovoza nije imao nijedan smrtni slučaj u 24 sata. I nakon što je imao gotovo 13.000 zaraženih dnevno krajem siječnja, broj novih slučajeva stabilan je od početka postupnog otvaranja, na oko 500 dnevno.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr