U strahu od erupcije jednog od najvećih vulkana naložena evakuacija

Islandska civilna zaštita objavila je u srijedu da je u noći na srijedu završila evakuaciju prilaza vulkanu Bardarbunga, čija stabilna aktivnost ukazuje na moguću erupciju.

Vlasti su navele da je tijekom noći završena evakuacija sjeverno od golemog vulkana smještenog u podnožju najvećeg ledenjaka na jugu zemlje Vatnajoekulla.

U toj vrlo divljoj regiji nema stalnih stanovnika, već jedino kolibe i kamp naselja za turiste i lovce, a ceste koje do tamo vode su zatvorene.

Znanstvenici ocjenjuju da će, počne li erupcija vulkanski pepeo poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i sjevernom Atlantiku. Mogao bi nanijeti i značajnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može izazvati poplave.

Postoji mogućnost erupcije

U srijedu i dalje postoji mogućnost erupcije, uslijed globalno stabilne seizmičke aktivnosti vulkana, četiri dana nakon što se u subotu uzburkala magma.

Civilna zaštita je izvijestila da tijekom dana predviđa nadletjeti to područje kako bi provjerila je li se tko zadržao.

Erupcija vulkana Eyjafjallajoekulla 2010. prouzročila je najveće službeno zatvaranje zračnog prostora u mirnodopsko vrijeme, kada je u mjesec dana otkazano više od 100.000 letova i blokirano više od osam milijuna putnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr