VELIKA ŠTETA

POTRESNA FOTOGRAFIJA OBILAZI SVIJET: U potresu u Italiji uništena poznata katedrala iz 14. stoljeća

Snažan potres koji je jutros pogodio srednju Italiju oštetio je povijesnu baziliku svetog Benedikta iz 14. stoljeća te katedralu Santa Maria Argentea u Norciji.

Od potresa jačine 6.5 urušili su se krov i toranj bazilike svetog Benedikta, osnivača benediktinskog reda i jednog od najvećih velikana zapadnog redovništva i zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće. Samostan koji je preživio snažan potres koji je Italiju pogodio prije dva mjeseca kao i dva potresa koja su se dogodila prije samo tri dana, ovog puta nije izdržao, piše The Australian.

NOVI SNAŽAN POTRES U SREDIŠNJOJ ITALIJI! Stižu prva izvješća o štetama: ‘Sve se srušilo, sravnalo sa zemljom, grad više ne postoji!’

U samostanu, koji se nalazi na glavnom trgu u Norciji, ostalo je zatočeno nekoliko svećenika i redovnica koje su iz ruševina izvukli vatrogasci.

‘Pokušavamo smiriti ljude, u tome nam pomaže molitva. Treba ostati miran. Molimo ljude da ne pokušavaju samostalno kretati u potregu za članovima svojih obitelji’, rekao je jedan od vatrogasaca.

Nema ljudskih žrtava

Prema posljednjim informacijama, nema smrtno stradalih od posljedica potresa.

Stanovnici područja pogođenog posljednim potresom istrčali su na ulice čim su osjetili podrhtavanje tla, kako im je i naređeno nakon što su isto područje pogodila dva snažna potresa prije samo tri dana.

‘BILO JE STRAŠNO’ Potres se osjetio i u Hrvatskoj, treslo se u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Metkoviću…

Velik broj stanovništva posljednjih nekoliko dana preseljeno je u skloništa, a neki spavaju i u automobilima. Među njima je i gradonačelnik Marco Rinaldi.

‘Ovo je katastrofa, katastrofa. Spavao sam sam u automobilu, a kada me probudilo podrhtavanje, vidio sam pakao’, kazao je gradonačelnik Rinaldi.

Nekoliko ozlijeđenih

Nekoliko je osoba ozlijeđeno u snažnom potresu jakosti 6,5, prema Euromediteranskom seizmološkom centru, s epicentrom šest kilometara od srednjovjekovnog umbrijskog mjesta Norcia, 68 kilometara jugoistočno od Perugije, a za sada nema saznanja da je netko izgubio život, objavila je talijanska civilna zaštita u Rimu.

“U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama”, kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. “Nekoliko je ozlijeđenih” od kojih jedna teže, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene.

RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.

Snažni potres koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju izazvao je paniku među stanovništvom pokrajina Umbrija i Marke i bijeg na ulice gradova i mjesta u kojima je srušeno i oštećeno niz zgrada, objavila je služba talijanske civilne zaštite.

Povratak na Net.hr