U Gazi nove žrtve: Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, uključujući i 13-mjesečnu bebu

Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je u kopnenoj ofenzivi izraelske vojske u Pojasu Gaze, uključujući 13-mjesečnu bebu, a među poginulima je i jedan izraelski vojnik, izvijestili su u petak dužnosnici.

Izraelska vojska je priopćila da je pogodila više od 100 terorističkih ciljeva otkako je započela kopnenu operaciju, čiji je cilj uništavanje tunela i ostale infrastrukture koje koriste Hamasovi militanti.

Opasan sukob već iskalirao

U posljednjih deset dana je u izraelskim napadima na gusto naseljenu obalnu enklavu ubijeno 260 Palestinaca, 2000 ih je ranjeno, a većinom je riječ o civilima, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al Kedra.

“Žao mi je što je unatoč mojim neprestanim pozivima i pozivima brojnih regionalnih i svjetskih čelnika ovaj iznimno opasan sukob već eskalirao”, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

“Pozivam Izraelce da naprave više kako bi se prekinula pogibija civila. Nema vojnog rješenja ovoga sukoba”, istaknuo je te pozvao i Hamas da prestane raketirati izraelski teritorij.

Istekao rok primirja

Kopneni napadi uslijedili su nakon što su Hamas i ostale naoružane skupine u Pojasu Gaze počele s raketiranjima diljem zemlje čim je istekao rok humanitarnog primirja, a Izraelci su odgovorili zračnim napadima i topničkim granatiranjem.

Palestinski izvori izvješćuju da je bolnica Wafa u Gazi teško oštećena. Hamasov ogranak, Brigade al Kasama tvrde da se borbe na kopnu vode sjeverozapadno od grada Beit Lahije. Zasad nema informacija o ranjenima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas kazao je kako će borbe na kopnu samo zakomplicirati pokušaj da se postigne mirovni sporazum, prenijela je službena novinska agencija Wafa. Abas bi u petak trebao otputovati u Tursku gdje će se razgovarati o mirovnom sporazumu.

Grobnica za vojnike

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri izraelskog je premijera Benjamina Netanyahua nazvao “kukavicom” jer nije pokrenuo i širu ofenzivu. “Ako Netanyahuove vojne snage prodru dublje u Pojas Gaze to će područje postati grobnica za njegove vojnike”, upozorio je.

Izraelska vojska u petak je priopćila da je u borbama na terenu na sjeveru Pojasa Gaze poginuo jedan izraelski vojnik.

Povratak na Net.hr