U nepotopljenim kabinama kruzera još traže preživjele

Oko četiristo kabina Costa Concordije još je uvijek iznad vode, a među njima su i 154 kabine bez prozora koje dosad nisu bile dostupne. Šef spasilačke službe Cosimo Pulito ne gubi nadu i vjeruje da možda u tim kabinama ima preživjelih putnika.

Prema pisanju talijanskih medija, oko 310 nepotopljenih kabina je već pretraženo. Nažalost, nitko nije pronađen. Do nedjelje se mora pretražiti još 90 kabina koje nisu pod vodom, i kada ova operacija završi nestat će svaka nada da je možda još netko preživio havariju koja se dogodila 13. siječnja kod otoka Giglija u Tirenskom moru.

Šef spasilačke službe Cosimo Pulito priznao je da je pretraživanje kabina koje su ostale iznad vode bilo jako teško i opsano. Objasnio je da je put do nekih kabina bio toliko zakrčen, da su najprije kamerama provjeravali ima li preživjelih. Mnoge prolaze je zarobio brodski namještaj, a spasocima posao otežava i činjenica što se brodska vrata otvaraju prema unutra.

Minimalne zalihe napitaka i deke

Ipak, Pulito i njegov tim ne odustaju. S obzirom da svaka kabina luksuznog kruzera ima minibar u kojem se nalazi 2,9 litara tekućine (vode, sokova, piva, vina), s tom količinom može se preživjeti 14 dana. Uz minimalne zalihe napitaka u svakoj kabini nalaze se i deke, pa onima koji su ostali iznad razine mora i možda preživjeli, nije prijetila opasnost od smrzavanja.

Pronađeno još jedno tijelo

Spasioci su u subotu u jednoj od potopljenih kabina pronašli tijelo žene, javlja NBC News. Iz olupine luksuznog kruzera do sada je izvučeno 17 žrtava, a još se traga za 19 nestalih putnika.

Podsjetimo, vlasnik Coste Concordije ponudio je svakome putniku koji je preživio havariju 11.000 eura odštete i 3.000 eura za pokriće troškova putovanja, a odštetu bi trebalo dobiti i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

specijal-201012070191004-Havarija talijanskog kruzera

Povratak na Net.hr