PARAVOJNE SNAGE

U KOLUMBIJI OKONČAN ‘POVIJESNI PROCES’ : 32 osobe osuđene za gotovo tisuću ubojstava i slučajeva nestalih

Kolumbijsko pravosuđe je jučer, u sklopu povijesnog procesa zahvaljujući kojem je riješeno gotovo tisuću ubojstava i slučajeva nestalih osoba još od 2000. godine, osudilo na osam godina zatvora 32 bivša pripadnika paravojnih postrojbi.

Osuđeni su pripadali pokretu Ujedinjena samoobrana Kolumbije (AUC, ekstremna desnica), koja je stvorena u sjeveroistočnom dijelu zemlje sredinom 90-godina prošlog stoljeća s ciljem borbe protiv gerilaca ljevice. AUC je raspušten 2006.

Zakon pravde i mira koji je proizašao iz pakta zaključenog 2006. s vladom bivšeg predsjednika Alvara Uribea (2002. do 2010.), predviđa skraćene kazne za pripadnike paravojnih postrojbi koji pristanu na demobilizaciju, na priznavanje zločina i na obeštećenje žrtava.

Zahvaljujući “ovom povijesnom procesu” žrtvama oružanog sukoba u Kolumbiji “zajamčeno je poštivanje temeljnog prava na pravdu”, stoji u priopćenju javnog ministarstva.

U sukobima u Kolumbiji, u kojem su sudjelovali gerilci, paravojne postrojbe i snage reda, poginulo je više od 260.000 osoba, 60.000 ih se smatra nestalima, a 7,1 milijun ljudi je raseljen.

“Ova presuda je omogućila rješavanje 250 slučajeva ubojstva, 324 slučaja nestalih osoba, 213 prisilnih preseljenja, 173 ilegalnih novačenja i 14 slučajeva nasilja”, pojasnilo je svoju odluku tužilaštvo.  AUC je odgovoran za 4.260 izravnih i neizravnih žrtava.

U Kolumbiji je u studenom 2016. godine potpisan povijesni mirovni sporazum s gerilskim pokretom FARC, a početkom rujna dogovoren je prvi bilateralni prekid vatre s ELN-om, zadnjim aktivnim pobunjeničkim pokretom.

Povratak na Net.hr