BALKANSKI KRVNIK

U IŠČEKIVANJU PRESUDE: ‘Ništa se nije promijenilo. Ratko Mladić i njegova vojska sve svoje zločine ponovili bi i danas’

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno će se ovog tjedna suočiti s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će 22. studenoga prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS).

Kandić očekuje doživotnu kaznu

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske Ratko Mladić trebao bi biti osuđen na doživotni zatvor, rekla je Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo. Kandić očekuje da će Mladića Haški tribunal osuditi na doživotnu kaznu, s obzirom na to da su dvojica njegovih časnika već osuđena na takvu kaznu.

Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

‘Nije bio sam u izvršenju genocida’

Regionalna koordinatorica koalicije REKOM Nataša Kandić kaže da su brojne presude pokazale da je genocid doista i izvršen.

“U drugim općinama također su počinjeni zločini koji poprimaju razmjere genocida. Ti užasni zločini i u Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varoši, na način na koji su činjeni, su vrlo slični onome što je učinjeno u Srebrenici. Tu broj nije bitan – ono što je najteže u vezi s Mladićem i njegovom odgovornošću je da nije bio sam u tom izvršenju genocida’, rekla je i dodala da i danas, više od 20 godina nakon tih strahota, ima dojam da bi Mladić i cijela njegova vojska isto ponovili.

‘Njihovi iskazi pred sudom pokazuju da se ništa u njihovu razumijevanju te prošlosti nije promijenilo’, rekla je Kandić, prenosi Al Jazeera.

Povratak na Net.hr