KORONAVIRUS U SVIJETU

‘MI SMO U RATU’: Europska unija u utorak u podne zatvara svoje granice; Trump ima crne procjene koliko će epidemija potrajati

‘Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte’, rekao je čelnik WHO-a i dodao: ‘Zemlje neće biti u stanju boriti se protiv pandemije ako ne znaju tko je zaražen, a tko ne. Ne možete se boriti protiv vatre s povezom preko očiju’

Pratite događanja:

  • U svijetu je trenutačno 173.111 zaraženih, 6664 je umrlih, a izliječeno je 77.785 osoba
  • SAD počinje kliničko ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa
  • U Hrvatskoj je trenutačno 56 zaraženih koronavirusom
  • Ulazimo u treću fazu obrane i jaču aktivaciju zdravstvenog sustava
  • Preporučuje se odgađanje svih skupova i organiziranih okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi

Američka država New Jersey prva u SAD-u koja uvodi ograničenja

23.39 – Guverner američke države New Jersey, koja je blizu New Yorka, najavio je u ponedjeljak policijski sat za sve trgovine i zabranu kretanja koja nisu nužna, što je prva takva mjera donesena u nekoj državni Sjedinjenih Država protiv širenja epidemije koronavirusa. “Od večeras, sve trgovine i sve zabavne aktivnosti i aktivnosti koje nisu potrebne moraju se zatvoriti u 20 sati”, objavio je guverner Phil Murphy na svom Twitteru.

“Sva kretanja koja nisu nužna ili nisu povezana s hitnim slučajem prekidaju se od 20 sati do 5 sati ujutro”, dodao je. Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je u ponedjeljak 4200, a 74 osobe su umrle. Američki predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak građanima smjernice u suzbijanju širenja koronavirusa za iduća dva tjedna. Rekao je da bi američki građani trebali izbjegavati putovanja koja nisu nužna, da ne bi trebali ići u barove, kafiće, restorane i teretane. Trump je kazao da se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje policijskog sata u zemlji te je izrazio nadu da neće morati uvesti ograničenja putovanja unutar SAD-a.

Čile i Gvatemala zatvorili granicu zbog koronavirusa

23.30 – Čile i Gvatemala u ponedjeljak su zatvorili granicu, nakon što je za vikend više latinoameričkih zemalja zatvorilo granicu zbog koronavirusa. Čileansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u zemlji 155 osoba zaraženo koronavirusom. Argentina, Peru, Panama i Honduras zatvorili su prošlog vikenda granicu, a Kolumbija je u subotu zatvorila granicu dugu 2200 kilometara s Venezuelom.

Haiti je zatvorio granicu s Dominikanskom Republikom, a Salvador je svoju granicu zatvorio još prošloga tjedna. Virus je stigao u sve latinoameričke zemlje osim Salvadora, Nikaragve i Haitija.

Prema službenim brojkama, u Ekvadoru je koronavirusom zaraženo 58 osoba, a dvije osobe umrle. Ekvadorska vlada zabranila je pristup popularnoj turističkoj destinaciji, pomorskom rezervatu Galapagos. “Potrebno je zaštititi zdravlje posjetitelja, dužnosnika i lokalnih zajednica koje nastanjuju ta područja”, stoji u priopćenju ekvadorskog ministarstva zaštite okoliša. Rezervat, koji je pod zaštitom UNESCO-a, jedno je od biološki najraznolikijih područja na svijetu. Kubanska vlada dopustila je kruzeru MS Braemar, na kojemu je najmanje petero osoba s koronavirusom, da pristane u luku.

Kruzer, vlasništvo britanske kompanije Fred Olsen Cruise Lines, pokušavao je pristati u više luka, ali su to zabranile prošlog tjedna vlasti na Barbadosu i Bahamima, pod čijom zastavom plovi kruzer. Koronavirus otkriven je kod pet osoba dok je kruzer je bio usidren na otoku Curacao u Nizozemskim Antilima.

Trump: Najgore razdoblje epidemije moglo bi završiti do srpnja, kolovoza ili kasnije

23.00 – Predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak građanima smjernice u suzbijanju širenja koronavirusa za iduća dva tjedna, ali je i upozorio na moguću recesiju što bi se moglo utjecati na njegovu kampanju za reizbor u Bijelu kuću krajem godine. Trump je u ponedjeljak, predstavivši nove smjernice posebnog tima za koronavirus, rekao da bi građani Sjedinjenih Država trebali izbjegavati putovanja koja nisu nužna, da ne bi trebali ići u barove, kafiće, restorane i teretane.  Američki je predsjednik upozorio da je moguća recesija, što bi moglo znatno utjecati na njegove šanse na predsjedničkim izborima u studenom. Ocijenio je da ne vidi potrebu za odgodom predizbora.

“Na državama je da odluče, važan je stvar odgoditi izbore (…) no mislim da je odgoda suvišna”, rekao je Trump, prenosi agencija AFP i dodaje da je republikanski guverner države Ohio, Mike DeWine, predložio odgodu predizbora zakazanih za utorak u Ohiju “do 2. lipnja”.

Vlasti četiriju država koje trebaju glasati u utorak (Arizona, Florida, Illinois i Ohio) još nisu odgodile predizbore iako se govori da bi se mogli odgoditi za kasnije u ožujku i travnju. Trump je nadalje građanima kazao da je fokusiran na rješavanje krize koju je prouzročio koronavirus te da će se ekonomija popraviti kada se riješi to pitanje. “Tržišta će se pobrinuti sama za sebe”, kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Donijeli smo odluku da dodatno postrožimo smjernice i sada prigušimo zarazu”, dodao je. Najgore razdoblje epidemije koronavirusa, za koji je kazao da je “nevidljivi neprijatelj”, moglo bi završiti do srpnja, kolovoza ili kasnije, predvidio je Trump. “Uz nekoliko tjedana fokusiranog djelovanja, možemo preći najkritičniju točku i brzo preokrenuti stvari”, kazao je.   Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sjedinjenim Državama premašio je u ponedjeljak 4.200, a 74 osobe su umrle.

Američki predsjednik, koji je sebi dao dobru ocjenu za odgovor na koronavirus, kazao je da se u ovom trenutku ne razmatra uvođenje policijskog sata u zemlji te se nada da neće morati uvesti ograničenja putovanja unutar SAD-a. Trump je kazao kako misli da je moguće organizirati sastanak na vrhu čelnika skupine G7 u Camp Davidu u lipnju.

Kanada zatvorila granicu za strance

22.20 – Kanada je u ponedjeljak zatvorila granicu za sve strance osim američkih državljana i osoba s prebivalištem u Kanadi, a premijer Justin Trudeau pozvao je Kanađane da ograniče socijalne kontakte u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa. Više zemalja također se odlučilo za taj poziv, a Europska unija u ponedjeljak je predložila zatvaranje vanjskih granica za strance na 30 dana. “Uskratit ćemo ulazak u Kanadu osobama koje nisu kanadski državljani ili nisu osobe s prebivalištem u Kanadi. To je važan korak koji poduzimamo u iznimnim uvjetima”, rekao je Trudeau novinarima ispred svojeg doma, gdje je u samoizolaciji, nakon što je utvrđeno da njegova žena Sophie ima koronavirus. Trudeau je zatražio od Kanađana da ostanu u svojim domovima te da ograniče kontakte s drugim ljudima, što je više moguće.

“Ostanak kod kuće važan je korak kako bismo zaštitili zajednicu i jedni druge. Svi to moramo učiniti”, kazao je kanadski premijer. Theresa Tam, kanadska glavna medicinska dužnosnica rekla je kako je zemlja u “prilično kritičnom razdoblju” te da su iduća dva tjedna krucijalna za pokušaj zaustavljanja epidemije. U Kanadi su do sada umrle četiri osobe, a 407 je zaraženo koronavirusom, što je porast u odnosu na 341 zaraženu osobu dan ranije. Zatvaranje granice neće utjecati na trgovinsku razmjenu, a Kanada će sve međunarodne letove preusmjeriti u četiri zračne luke: Toronto, Calgary, Montreal i Vancouver.

Crna Gora još bez oboljelih, no zatvara međunarodni putnički promet

22.15 – Crnogorska vlada odlučila je u ponedjeljak navečer prekinuti međunarodni putnički promet i osigurati povratak u domovinu svim građanima zatečenima u inozemstvu, a Hrvatskoj je zahvalila na pomoći pri prolasku crnogorskih vozača zatečenih na granici. Zatvara se zračni, cestovni i željeznički putnički promet, priopćila je vlada i preuzela obvezu da osigura povratak u zemlju svim crnogorskim državljanima koji su se zatekli u inozemstvu, s time što će oni po povratku morati provesti u karantenu najmanje dva tjedna.

To je dio oštrih mjera koje crnogorske vlasti od petka provode kako bi Crna Gora ostala jedina europska zemlja u kojoj još nema registriran slučaj zaraze koronavirusom. Vlada je od nedjelje navečer zabranila rad svim ugostiteljskim objektima i trgovačkim centrima te je ograničila broj kupaca koji se mogu istodobno naći u velikim trgovinama na 50, a u malim trgovinama dopušten je jedan kupac na 10 četvornih metara. Takve odluka stvorile su  redove i po nekoliko desetina metara ispred ulaznih vrata trgovina te polupraznih ulica crnogorskih gradova. Dugi redovi su bili ispred ljekarni, napose kada je objavljena informacija da je Republika Srbija zaustavila izvoz lijekova na 30 dana.

Istodobno, crnogorska policija uhitila je vlasnika kafića u Podgorici koji je u ponedjeljak za goste otvorio svoj ugostiteljski objekat i time prekršio privremenu mjeru o sprječavanju prenošenja koronavirusa.

U Vojvodini četvero zaraženih, na snazi poseban režim

22.02 – Prvog dana od uvođenja izvanrednog stanja u zemlji u Vojvodini se u ponedjeljak primjenjuje poseban režim rada državnih institucija, zatvorene su škole i vrtići, uhićena je prva osoba zbog izazivanja panike, a javne aktivnosti prekida i hrvatska nacionalna manjina. Policija je u Novom Sadu uhitila B. S. (1985.) zbog sumnje da je učinio kazneno djelo izazivanje panike i nereda.

Vojvođanski mediji prenose da je poslije svađe s kolegom neistinito izjavio da je bio u društvu s osobama zaraženim koronavirusom, što je izazvalo strah i paniku među zaposlenima. Osoba je u pritvoru i bit će uz kaznenu prijavu privedena Osnovnom javnom tužiteljstvu u Novom Sadu. Sukladno mjerama koje vrijede za trajanja izvanrednog stanja zatvorene su škole, fakulteti i vrtići, kao svi centri i klubovi za starije, te sportski objekti.

U sklopu preventivnih mjera zaštite građana i sprječavanja širenja koronavirusa, koje provodi Gradska uprava, novosadska “Ciklonizacija” počela je redovitu dezinfekciju svih gradskih autobusa i obrazovnih ustanova, a ta će mjera biti provedena u prostorima gradskih uprava i zgradama sudova te svim drugim javnim prostorima s većom frekvencijom građana. Gradska uprava će formirati pozivni centar za informacije građanima i za pružanje pomoći osobama starijima od 65 godina, kojima je zabranjen izlazak izvan kuća i stanova. Za vrijeme izvanrednog stanja, svi preventivni pregledi i „screening“ u domovima zdravlja obustavljaju se. Kontrole koje su ranije zakazane, a nisu neophodne, bit će otkazane, javljaju mediji. Sve javne aktivnosti otkazali su i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, prenosi program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine. Čelnici ovih institucija kažu da se otkazuju proslave, izložbe, okrugli stolovi i sjednice, ali da će njihovi uredi biti otvoreni.

Zbog zatvaranja škola HNV se priprema za održavanje hrvatske nastave na daljinu, planira se snimanje emisija obrazovnog sadržaja koji će djeci i roditeljima biti dostupni preko Interneta. U Kliničkom centru Vojvodine nalaze se četiri pacijenta oboljela od koronavirusa, od kojih su dva u teškom stanju na respiratoru.  U Srbiji je do ponedjeljka u 18 sati registrirano 57 oboljelih.

Rim prihvatio paket mjera pomoći gospodarstvu od 25 milijardi eura

21.50 – Talijanska vlada usvojila je u ponedjeljak paket mjera pomoći gospodarstvu, u vrijednosti od 25 milijardi eura, čime pokušava ublažiti negativne učinke epidemije koronavirusa na gospodarstvo.  Mjerama vlada nastoji pomoći iznimno pogođenim poslovima, osobama koje zarađuju samostalnim radom(freelancer) i obiteljima, kazao je premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak u RImu.   Vlada želi ubrizgati u tržište rada oko 10 milijardi eura kako bi pomogla poduzetnicima da isplate plaće radnicima koji nisu mogli raditi tijekom krize izazvane koronavirusom.

Sustav javnog zdravstva vjerojatno će dobiti više milijarda pomoći. Tijekom priprema financijskog paketa nekoliko je puta bila preinačena ukupna količina novca kojom će vlada pomoći gospodarstvu. Sada je Conte rekao da čak niti novi paket neće biti dovoljan te je potrebno pronaći nova velika izdvajanja.

Italija je, s gotovo 2 tisuće umrlih, zemlja najteže pogođena koronavirusom u Europi. Italija je s druge strane članica Europske unije s golemim javnim dugom. Europska komisija višestruko je kritizirala talijansku vladu zbog proračunskog deficita.

Macron: EU zatvara svoje granice u utorak u podne

21.30 – Europska unija zatvara “u utorak u podne” vanjske granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak i najavio državna jamstva za pomoć gospodarstvu, odgodu izbora, reforma i plaćanja režija. “Sva putovanja između neeuropskih zemalja  i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana”, rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica. Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Macron je također najavio da će francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji. Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajat će najmanje 15 dana, a “svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno”, upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

“Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt”, dodao je Macron. “Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu”, istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati. Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava. Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

“Ne samo da ne štitite sebe, a zadnji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge”, rekao je  Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija. Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne.  Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

G7 obećao svim mjerama boriti se protiv koronavirusa

20.15 – Čelnici skupine G7 dogovorili su da će se svim dostupnim sredstvima boriti protiv pandemije koronavirusa, koordinirano uvoditi mjere za poticanje gospodarstva te dijeliti zdravstvene podatke o koronavirusu i upravljanju granicom. Skupinu G7 čini sedam snažnih svjetskih ekonomija: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

“Odlučni smo uskladiti mjere i učiniti sve što je potrebno, koristeći sve alate, kako bismo postigli snažan rast u ekonomijama G7 i zaštitili se od nepovoljnih rizika”, stoji u priopćenju skupine G7 koje je objavila Bijela kuća. SAD trenutno predsjeda skupinom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.  Članice G7 poručile su da će “prikupljati epidemiološke i druge podatke” radi učinkovitije borbe protiv epidemije koronavirusa. Također će koordinirati “prikladnije mjere upravljanja granicom” kako bi zaustavili širenje virusa. Ministri financija koordinirat će rad i središnje banke na tjednoj razini, a ministarstva zdravstva također će uskladiti svoje aktivnosti.

Više od 7000 mrtvih u svijetu, u Italiji 349 novih smrtnih slučajeva

19.30 – Broj smrti izazvanih koronavirusom u svijetu prešao je 7000 pošto je Italija objavila smrt novih 349 osoba u 24 sata što je skok od 19,3 posto, izvijestile su agencije na temelju podataka prikupljenih do 18 sati u ponedjeljak. Ukupno je 7.007 osoba umrlo na 175.536 zaraženih i pobrojanih u svijetu. Nakon Kine, koja ima najveći broj smrti – 3213 slijedi Italija s 2.158 umrlih na gotovo 28.000 zaraženih. Porast zaraženih s prethodnih 24.747 iznosi 13 posto, što je najsporija stopa zaraze od pojave zaraze 21. veljače, piše agencija Reuters. Međutim, čelnik talijanske Agencije za civilnu zaštitu rekao je da još čekaju podatke iz južne pokrajine Puglie i sjeverne pokrajine Trento, piše agencija France presse.

U Italiji se od prvotno zaraženih potpuno oporavilo njih 2749 što je porast u odnosu na 2335 u nedjelju.  Na intenzivnoj skrbi je 1851 osoba, što je porast u odnosu na 1672, objavila je talijanska civilna zaštita.  Više od 175.530 zaraženih pobrojano je u 145 zemalja i teritorija od izbijanja epidemije. Međutim, taj broj dijagnosticiranih slučajeva ne odražava potpuno stvarnost jer velik broj država ne provodi dovoljno testiranja već testira samo osobe u bolnici, navodi France presse. U odnosu na nedjelju do 18 sati, potvrđeno je 587 novih smrti, odnosno 11.597 novih zaraza, dodaje francuska agencija. Nakon Italije u protekla 24 sata najviše je novih smrti u Iranu, njih 129, a zatim u Francuskoj, 36.

Kina (bez Hong Konga i Makaoa) u kojoj je epidemija izbila krajem prosinca, imala je ukupno 80.860 slučajeva, od čega 3213 umrlih i 67.490 izliječenih. Od nedjelje do ponedjeljka registrirano je 16 novih slučajeva i 14 novih smrti u Kini. Bez Kine u svijetu je ukupno do 18 sati 3.794 umrlih, što je 573 novih smrti na 94.676 zaraženih, od čega 1.1581 novih. Nakon Kine najviše je mrtvih u Italiji – 2158 na 27.980, Iranu – 853 na 14.991, Španjolskoj – 309 umrlih na 9.191 te Francuskoj s ukupno 127 mrtvih na 5.423 zaraženih.

WHO: Države ne testiraju dovoljno ljudi. Ne možete se boriti protiv vatre s povezom preko očiju

19.15 – Testirajte, testirajte svaki sumnjivi slučaj, rekao je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kritizirajući države što ne testiraju dovoljno stanovnika već se usredotočuju na mjere izbjegavanja kontakta.

“Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte”, rekao je čelnik WHO-a na konferenciji za medije u Ženevi.

Premda se zatvaraju škole i otkazuju događaji, ne ulaže se dovoljno napora u povećanje testiranja, izolaciju novih slučajeva i pronalazak njihovih kontakata, rekao je Tedros i opisao te mjere “okosnicom odgovora na Covid-19”.  Zemlje neće biti u stanju boriti se protiv pandemije ako ne znaju tko je zaražen, a tko ne, upozorio je Tedros.

“Ne možete se boriti protiv vatre s povezom preko očiju”, rekao je.

Direktor WHO-a također je upozorio da je rizično za pacijente s blagim simptomima da se oporavljaju kod kuće, umjesto u bolnicama ili novim improviziranim medicinskim ustanovama.

“Njega zaraženih ljudi kod kuće može ugroziti ostale članove kućanstva”, poručio je.  Osobe koje njeguju oboljele kod kuće trebaju nositi maske i prati ruke nakon svakog kontakta s njima.  Također trebaju spavati u odvojenim sobama i koristiti se odvojenom kupaonicom, preporučuje WHO.

U Italiji u posljednja 24 sata umrlo 349 ljudi

18.50 – Prema najnovijim podacima, ukupni broj zaraženih u Italiji je 27.980, a novozaraženih je 3233, što je rast od 13,1 posto u odnosu na jučer. U posljednja 24 sata umrlo je 349 ljudi, što je samo za 19 manje od dana prije, kad je bilo najgore dosad. Ukupan broj mrtvih u Italiji je 2158. Oporavilo se 2749 ljudi, dok je 1851 osoba je na intenzivnoj njezi.

U Sloveniji priveli migrante sa znakovima koronavirusa

18.09 – Slovenska policija u ponedjeljak je na području Ilirske Bistrice, blizu granice s Hrvatskom otkrila sedam migranata u dva taksi vozila, a svi su pokazivali simptome koronavirusa, potvrdio je Sandi Curk, čelnik regionalnog stožera civilne zaštite iz tog dijela Slovenije. Policija je postupila prema protokolu. Svih sedmero imali su povišenu temperaturu te su im uzeti brisevi, a rezultati će biti poznati večeras prije 20 sati, kazao je Curk za Slovensku televiziju

Migranti su trenutačno smješteni u Postojni, u prihvatnom centru za strance, ali izolirani su od drugih.

Potvđena je i zaraza virusom kod šestero bolničara volontera s područja Postojne i Pivke koji su proteklih dana pomagali pri kontroli putnika na graničnim prijelazima s Italijom, ali u punoj zaštitnoj opremi, pa se pretpostavlja da su se zarazili negdje drugdje ili u kontaktu s prvim bolničarom za kojeg se drži da se zarazio tijekom obuke prije tjedan dana. Kako javlja Slovenska televizija, na kontroli graničnih prijelaza s Italijom trenutačno u smjenama radi 250 dobrovoljaca Crvenoga križa, a u rezervi ih je još 800 bude li potrebno.

U ponedjeljak je službeno priopćeno da je u Sloveniji nakon ukupno 6712 testova na koronavirus infekcija potvrđena u njih 253, što je 34 slučaja više nego u nedjelju.

“Rast broja inficiranih u Sloveniji zadnja se dva dana smiruje, možda i zato jer se sve više držimo ograničenja”, rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare epidemiologinja  Bojana Beović koja vodi stručni dio kriznog stožera za koronavirus. No, dodala je da je realno očekivati idućih dana rast broja bolesnika koji će trebati hospitalizaciju na odjelima intenzivne njege zbog inkubacije. Po njezinim riječima trenutačno je u sustavu zdravstvene skrbi 130 bolesnika zaraženih koronavirusom. Od tog broj njih 29 je u  bolnicama, od čega tri na odjelu intenzivne skrbi. Kod dvojice pacijenata, jednog iz Ljubljane i drugog iz Maribora, stanje se je jako pogoršalo, dodala je. Za sada se pacijente koji trebaju intenzivno liječenje smješta samo u dvije bolnice – ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC) i u bolnicu Golnik kod Kranja, specijaliziranu za plućne bolesti.

U BiH prva izlječenja, dvije osobe s područja Banje Luke

17.55 – Dvije osobe iz Bosne i Hercegovine izliječene su od koronavirusa i puštene iz bolnice u Banjoj Luci, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Repubike Srpske Alen Šeranić. Otkako su prije desetak dana potvrđeni početni slučajevi zaraze koronavirusom ovo su prvi pacijenti koji su izliječeni. U BiH su do sada potvrđena 24 slučaja zaraze koronavirusom od čega 20 u Republici Srpskoj, uglavnom na širem području Banje Luke. Četiri slučaja zabilježena su u Federaciji BiH i to tri na području Zenice, a jedan u Orašju.

Vlada RS odlučila je proglasiti izvanredno stanje, a vlada Federacije BiH proglašava stanje nesreće.

U oba slučaja riječ je o mjerama koje vladama omogućuju poduzimanje hitnih mjera bez procedura koje se primjenjuju u redovitim okolnostima. “Stanje prirodne nesreće koje smo danas proglasili adekvatna je kategorija i omogućava sve poteze koji su vezani za ovakve prilike”, pojasnio je predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Predsjednica RS Željka Cvijanović najavila je da će od sada odluke o mjerama koje će se provoditi u tom entitetu donositi posebni krizni stožer. “Sada ćemo donositi odluke koje će se odmah provoditi”, kazala je Cvijanović.

Moskva zatvara škole i sveučilišta

16.51 – Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je u ponedjeljak da se privremeno zatvore sve obrazovne institucije u gradu i odgode veliki javni događaji u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa, kojim je u Rusiji do sada zaraženo 93 ljudi.

Škole i sveučilišta u Moskvi bit će zatvoreni od 21. ožujka do 12. travnja, u očekivanju nove procjene situacije.

Događaji s više od 50 ljudi bit će odmah zabranjeni do 10. travnja. Starijima se savjetuje da ostanu kod kuće.

Javni prijevoz nastavit će s radom, ali putnici neće smjeti kupovati karte izravno od vozača, navodi se u priopćenju gradonačelnika.

Broj potvrđeno zaraženih u Rusiji porastao je na 93, što je 47 posto više u odnosu na dan prije, objavila je u ponedjeljak agencija TASS, pozivajući se na zamjenicu premijera Tatjanu Golikovu. Od toga, 53 slučaja zaraze potvrđena su u Moskvi. Umrlih još nema.

Kako prenosi The Moscow Times na svojoj internetskoj stranici, putnici koji žele ući u Rusiju a dolaze iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Europske unije, Ukrajine, Bjelorusije i svih drugih europskih zemalja koje nisu u EU, kao i oni koji s njima žive, morat će po dolasku u samoizolaciju na dva tjedna.

EK traži restrikcije za ulazak u EU na 30 dana

16.40 – Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremene restrikcije za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana. Predsjednica Komisije objavila je to na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica.

Restrikcije bi se odnosile na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

“Predlažem čelnicima država i vlada zemalja članica uvođenje privremene restrikcije za putovanja u EU koja nisu nužna. Restrikcije bi trebale biti u početnoj fazi ograničene na 30 dana s mogućnošću da se produlje ako bude potrebno”, rekla je na press konferenciji.

U Sloveniji porastao broj zaraženih, sada imaju 253 oboljele osobe

15.40 – Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se u ponedjeljak s jučerašnjih 219 na 253 te se bilježe 34 novooboljele osobe, a do sada je ukupno obavljeno  6712 testova, objavio je u ponedjeljak slovenski Institut za javno zdravlje.

Riječ je o podacima od danas u 14 sati.

Kako prenose slovenski mediji, među virusom najugroženijima je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, gdje se sumnja da se infekcija proširila i na dom umirovljenika, gdje trenutačno uzimaju briseve zaposlenih radi testiranja.

U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet, od sutra i zračni promet, a u pripremi su i nove mjere.

Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo, kazao je u ponedjeljak u razgovoru za Slovenski radio Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, uz ocjenu da će najnovije mjere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mjera za smanjivanje socijalnih kontakata.

Iako su mjere donesene za dva tjedna, realno je da će se nastaviti sve dok se epidemija ne stavi pod kontrolu, a za sankcioniranje mogućih prekršitelja zaduženi su tržišna inspekcija i policija, naveo je čelnik slovenske Civilne zaštite.

U Lombardiji prvi znakovi posustajanja epidemije

14:57 – Sjeverna talijanska regija Lombardija, najžešće pogođena koronavirusom, pokazuje prve znakove usporavanja širenja zaraze, izjavio je u ponedjeljak guverner Attilio Fontana. U tom vrlo gusto naseljenom području u kojem se nalazi i financijska prijestolnica Milano do sada je od virusa Covid-19 umrlo 1218 ljudi od njih sveukupno 1809, a broj zaraženih je dosegnuo brojku od 24.747 u cijeloj Italiji.

Čak 205 od 368 osoba koje su umrle u samo jednom danu, sa subote na nedjelju, je iz Lombardije. To je najveći broj ljudi umrlih od koronoavirusa u jednom danu u svijetu, uključujući i Kinu. No, guverner Lombardije smatra da ima razloga za optimizam jer podaci pokazuju da se virus širi sporije nego prije nekoliko dana.

“Povećanje broja novih slučajeva nije tako dramatično kao što je bilo prije dva, tri dana. Nadajmo se da se radi o preokretu trenda. Kažem to u poluglasu, ovo bi mogao biti početak silazne putanje”, kazao je Fontana za Radio 1.


Prosvjednici u Britaniji traže pooštravanje mjera

14:52 – Prosvjednici s maskama za lice i obučeni u zaštitna odijela jutros su fotografirani kod službene rezidencije predsjednika vlade u Londonu. Grupa pod nazivom “Pause the System” kaže da traže od vlade u Velikoj Britaniji jačanje mjera protiv koronavirusa. Glasnogovornica Kelly Waters rekla je da bi Velika Britanija trebala slijediti neke druge zemlje u zatvaranju škola, zatvaranju nebitnih poduzeća i poticanju ljudi da ne idu na posao. “Zašto bi Velika Britanija trebala biti pokusni kunić za ostatak svijeta”, upitala je, piše BBC.


Premijerka Norveške djeci poručila da je u redu biti uplašen

14:43 – Norveška premijerka Erna Solberg poručila je djeci u zemlji da je “u redu biti uplašen” tijekom pandemije koronavirusa. Škole i vrtići su među mnogim javnim i privatnim institucijama u Norveškoj koje su zatvorene kao odgovor na epidemiju. Solberg je održala posebnu konferenciju za novinare posvećenu odgovorima na pitanja od djece o koronavirusu, javlja BBC.


 

Snažan porast infekcija i smrtnih slučajeva u Nizozemskoj

14:39 – Infekcije koronavirusom u Nizozemskoj porasle su za 278 na 1413, objavio je Nacionalni institut za javno zdravstvo (RIVM). Broj umrlih je od nedjelje porastao za četiri na 24, javlja BBC.


U Srbiji razmatraju uvođenje policijskog sata

14:30 – Srbijanska premijerka Ana Brnabić najavila je danas moguće uvođenje policijskog sata zbog nediscipline građana nakon proglašenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa, posebno prozvavši umirovljenike da nisu poslušali upute i ostali kod kuće.

Brnabić je na konferenciji za medije rekla da će vlada zbog nediscipline građana dodatno pooštriti mjere i najavila zabranu izlaska svim osobama starijim od 65 godina uz kaznu od oko 1300 eura za prekršitelje. Svaki izlazak građana starijih od 65 godina bit će zabranjen od utorka ujutro, rekla je Brnabić i poručila da je to “za njihovo dobro i za dobro našeg zdravstvenog sustava”.


1500 novih zaraženih u Španjolskoj

14:08 – U Španjolskoj je od koronavirusa oboljelo dodatnih 1500 osoba, doznaje se danas, čime je broj zaraženih skočio na 9191, zbog čega bi izvanredne mjere uvedene u zemlju u nedjelju mogle potrajati duže od dva tjedna. S nedjelje na ponedjeljak broj umrlih u Španjolskoj porastao je s 288 na 309.


Macron osudio jednostrano zatvaranje granica

13:52 – Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je danas jednostrano zatvaranje granica o čemu su odluku donijele neke članice EU-a u pokušaju da obuzdaju širenje koronavirusa. Ured francuskog predsjednika priopćio je da će tijekom “sljedećih nekoliko sati” biti finalizirane i objavljene mjere koje se tiču vanjskih granica Europske unije u cilju borbe protiv koronavirusa.


Izvanredno stanje u Bavarskoj

13:33 – Bavarska je u ponedjeljak na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Muenchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa. Kao daljnje mjere u borbi protiv širenja koronavirusa bavarski premijer Markus Soeder je najavio zatvaranje svih objekata namijenjenih slobodnim aktivnostima: od bazena, preko fitnes klubova pa do bordela.

München, Njemačka: prazne police u supermarketu, posebno one s toaletnim papirom i tjesteninomFoto: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

Od srijede restorani smiju biti otvoreni samo do 15 sati i u tom razdoblju smiju primati samo do 30 gostiju. Supermarketi, ljekarne, benzinske postaje kao i filijale pošte smiju biti otvoreni i nedjeljom. Trgovine koje ne prodaju robu za temeljnu opskrbu građana trebale bi biti zatvorene.


Osam članica EU-a zatvorilo granice zbog koronavirusa

13:12 – Osam država Europske unije zatvorilo je granice za strane državljane zbog pandemije koronavirusa, no neki stručnjaci smatraju da to neće pomoći zaustavljanju širenja bolesti. Granice za sve strane državljane zatvorile su Mađarska, Češka, Cipar, Danska, Mađarska, Litva, Latvija, Poljska i Slovačka. Austrija i još nekoliko država granice su zatvorile djelomično i uvele dodatne granične kontrole. Danas se toj skupini pridružila Njemačka zatvorivši djelomično granicu s Austrijom, Danskom, Francuskom, Luksemburgom i Švicarskom.


Druga video-konferencija s čelnicima EU država

12:59 – Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je danas da je za utorak sazvao video-konferenciju s čelnicima država članica na kojoj će raspravljati o suzbijanju pandemije koronavirusa i njezinim posljedicama. “Odlučio sam sazvati video konferenciju s članovima Europskog vijeća za utorak 17. ožujka.

“Ključno je suzbiti širenje virusa, osigurati dovoljno medicinske opreme, potaknuti istraživanje i ograničiti ekonomske posljedice”, poručio je Michel preko Twittera. To je druga video-konfencija koju Michel saziva na temu koronavirusa. Prva je održana 10. ožjuka.


Strmoglavi pad švicarske burze

12:56 – Švicarska je danas zbog širenja koronavirusa odgodila sjednicu nacionalnog parlamenta, a švicarska burza zabilježila strmoglavi pad. U nedjelju je zabilježeno čak 840 novih slučajeva zaraze, što je skok od više od 50 posto u jednom danu. Švicarska je proglasila “posebno stanje” kako bi savezna vlada u Bernu dobila više ovlasti za donošenje zaštitnih mjera za svojih 8,6 milijuna stanovnika. Škole su zatvorene, uvedene su provjere na granicama te su ograničena javna okupljanja i razna događanja.

Švicarska vojska je stavila u pripravnost posebni zdravstveni odred ako bi regionalne zdravstvene vlasti zatražile pomoć.


Ryanair poduzima hitnu akciju kao odgovor na Covid-19

12:53 – Ryanair očekuje da će zbog restrikcija letenja i putovanja morati prizemljiti većinu svoje flote zrakoplova diljem Europe tijekom sljedećih 7 do 10 dana. U onim zemljama u kojima flota ne bude prizemljena, ograničenja socijalnog distanciranja mogu učiniti letenje nepraktičnim, ako ne i nemogućim.

U priopćenju medijima tvrde da za travanj i svibanj očekuju smanjenje kapaciteta do 80%, a ne isključuju ni potpuno prizemljenje flote. Tvrde da su počeli s poduzimanjem hitnih mjera kako bi smanjili operativne troškove i poboljšali protok novca. To uključuje prizemljenje viška zrakoplova, odgađanje svih otplata kapitala i udjela, zamrzavanje zapošljavanja i diskrecijsku potrošnju, te provedbu opcija dobrovoljnog odmora, privremenog obustavljanja ugovora o radu te značajno smanjenje radnog vremena i plaćanja.


Mađarska zatvara granice za strance

12:37 – Mađarska će zatvoriti svoje granice za međunarodne putnike, otkazati kulturne i sportske događaje i ograničiti rad restorana, objavio je danas u parlamentu premijer Viktor Orban. Mađari će se moći vratiti u zemlju no stranci u nju više neće moći ući.


Izvanredno stanje u Austriji

12:35 – Austrija je zbog koronavirusa  od danas u izvanrednom stanju uz pooštrene mjere opreza koje će prvo trajati tjedan dana, a potom će se procijeniti kako dalje, rekao je za austrijski radio Ö1 austrijski kancelar Sebastian Kurz. “Oštre mjere, koje je zbog koronavirusa uvela austrijska savezna vlada, prvo će trajati tjedan dana, a onda će se, prema razvoju situacije, vidjeti kako dalje”, rekao je.

Naglasio je da je Austrija na početku krize te da očekuje da će infekcija sljedećih dana uzeti velikog maha. Poručio je da sve one koji misle da mjere djeluju od danas do sutra mora razočarati te da “drastične” mjere i ograničenja kretanja treba dosljedno provoditi kako bi se usporilo širenje koronavurusa.

Austrijska vlada je također danas uvela ograničenja za predstavnike medija na vladinim konferencijama za medije. “Sve konferencije za tisak će ubuduće biti održavane direktno u uredu kancelara, a bit će dozvoljeno prisustvo samo novinara javnog servisa ORF-a i Austrijske novinske agencije APA”, priopćio je Savezni ured za medije. Predstavnici ostalih medija će svoje pitanja moći postavljati putem elektronske pošte, a kompletan audiovizualni materijal će biti direktno i besplatno svima stavljen na raspolaganje.


Nije potvrđen utjecaj vremena na koronavirus

12:28 – Nema potvrde da vrijeme utječe na širenje zaraze koronavirusom, kazao je danas zamjenik ravnatelja odjela za zarazne bolesti iz bolnice Peking Union Medical College Cao Wei na konferenciji za novinare. Sezona gripe obično završava u ožujku i travnju, pa se stručnjaci pitaju može li se isto dogoditi i s pandemijom koronavirusa. Virusi gripe ili prehlade imaju tendenciju povlačenja u toplijim mjesecima.

No vrlo je neizvjesno hoće li se koronavirus SARS-CoV-2, koji je izazivao širenje bolesti nazvane Covid 19, ponašati na isti način. Znanstvenici koji trenutno proučavaju to pitanje kažu da je još prerano predvidjeti kako će se virus ponašati s promjenom vremena i dolaskom toplijih mjeseci.


BiH uvela sanitarni nadzor na svim graničnim prijelazima

12:01 – Sanitarni inspektori raspoređeni su od ponedjeljka ujutro na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini i provode striktni zdravstveni nadzor nad putnicima koji ulaze u tu zemlju, no njih je tek mali broj, izvijestili su lokalni mediji. Sukladno odluci koja je donesena u nedjelju, u BiH je zabranjen ulazak državljanima dvanaest europskih i azijskih zemalja u kojima je zabilježeno značajno širenje koronavirusa.


Donatella Versace i kći Allegra milanskoj bolnici donirale 200.000 eura

12:00 – Kreativna direktorica modne kuće Versace, Donatella Versace i njezina kći Allegra milanskoj bolnici San Raffaele donirale su 200.000 eura da bi pridonijele borbi protiv koronavirusa.


Rigoroznije mjere u Sloveniji

11:44 – U Sloveniji su od ponedjeljka na snazi rigoroznije mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa pa su, među ostalim, zatvorene sve odgojno-obrazovne ustanove, međunarodni i domaći cestovni i željeznički promet,  a od sutra i zračni promet, a postoji i mogućnost donošenja novih mjera ako se epidemija ne zaustavi.

Ako stvari budu eskalirale, jedna od mogućnosti je i potpuno zatvaranje granica iako to ne želimo, kazao je u razgovoru za Slovenski radio Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, uz ocjenu da će najnovije mjere dati rezultat ako se ljudi budu pridržavali pravila, posebno mjera za smanjivanje socijalnih kontakata.


Bondova djevojka, glumica Olga Kurylenko u karanteni

11:42 – Ukrajinska glumica i manekenka Olga Kurylenko u nedjelju je na Instagramu otkrila da je pozitivna na koronavirus te da je u karanteni. Četrdesetogodišnja glumica koja je glumila Camille Montes, Bondovu djevojku u filmu “Quantum of Solace” 2008. zajedno s Danielom Craigom, napisala je da je “bolesna već gotovo tjedan dana” te da su joj glavni simptomi “temperatura i umor”.

“Temperaturu skidam paracetamolom, uzimam vitamine, pijem svježu limunadu i jedem češnjak…, dobar je za imunitet”, napisala je.


Bavarska zatvara sportske terene, igrališta, kina i klubove

11:17 – Bavarska sutra zatvara sportske terene i igrališta, kao i kina i klubove. Restorani i kantine tvrtki smiju raditi od 6 do 15 sati. U lokalnim izborima koji se održavaju za dva tjedna neće biti glasačkih mjesta već će se moći glasati samo putem pošte, javlja Bild.


Nizozemci u redovima nakon odluke o zatvaranju coffee shopova

11:06 – Uživatelji marihuane stali su u redove ispred nizozemskih coffee shopova u nedjelju nakon što je vlada naredila njihovo zatvaranje u pokušaju suzbijanja zaraze.


Panična kupnja u SAD-u

10:47 – SAD je u nedjelju zahvatila atmosfera panične kupovine i police u prodavaonicama brzo se prazne, no predsjednik Donald Trump i ostali vladini dužnosnici i čelni ljudi grana industrije poručuju da je opskrbni lanac netaknut te da hrane ima dovoljno. “Ne morate toliko kupovati (…) opustite se. Nestašice nema, osim što ljudi kupuju tri do pet puta više nego obično. Nema potrebe da itko gomila zalihe osnovnih živežnih namirnica”, kazao je Trump.

Na istoj konferenciji za novinare, potpredsjednik Mike Pence je kazao da opskrbni lanac “funkcionira sasvim dobro”. Trumpov savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow je je kazao da se zemlja suočava s ozbiljnim izazovom ali da “većina u Americi i dalje radi” i da se “tvornice, barem za sada, ne zatvaraju”. Uvjeren je da će se ljudi moći prehraniti ako budu morali ostati kod kuće. Julie Anna Potts, direktorica Sjevernoameričkog insituta za proizvodnju mesa je kazala da “u zemlji ima obilja hrane”.


Air France i KLM prizemljuju svoje flote

10:37 – Suočeni s tim sve većim ograničenjima mogućnosti putovanja i snažnim padom potražnje koji je rezultirao padom prometa i prodaje u posljednjih nekoliko tjedana, Air France-KLM Grupa primorana je postepeno vrlo značajno smanjiti broj ​​svojih letova tijekom sljedećih nekoliko dana, broj raspoloživih kilometara sjedala (ASK) potencijalno će se smanjiti između -70% i -90%.

Ovo smanjenje kapaciteta trenutno bi trebalo trajati dva mjeseca, a Grupa će i dalje svakodnevno pratiti razvoj situacije i prilagođavati ga ako je potrebno. Kao rezultat smanjenja kapaciteta, Air France će prizemljiti cjelokupnu flotu Airbus 380, a KLM cjelokupnu flotu Boeing 747, priopćeno je.


U Srbiji sedmero novih zaraženih

10:00 – U Srbiji je potvrđeno 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj zaraženih sada 55, priopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja, javlja Blic. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je sinoć izvanredno stanje u toj zemlji.


Europske burze oštro pale unatoč poticajnim mjerama

9:50 – Na europskim su burzama danas ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim burzama, jer se ulagači plaše velikih gospodarskih šteta zbog širenja koronavirusa, pa ih nisu umirile ni poticajne mjere središnjih banaka i vlasti niza zemalja.


U Velikoj Britaniji osam milijuna ljudi bi moglo biti zaraženo

9:43 – Gotovo 8 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji moglo bi biti primljeno u bolnicu za vrijeme epidemije koronavirusa tijekom sljedećih 12 mjeseci, navodi se u službenom izvješću koje je procurilo u medije, prenosi The Independent.

U dokumentu upućenom visokim dužnosnicima Nacionalne zdravstvena službe, Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) opisuje potencijalne razmjere epidemije i sugerira da bi mogla potrajati do proljeća 2021. godine.


Francuska razmatra da djelomično blokira zemlju

9:32 – Francuska se bori da ograniči širenje koronavirusa u zemlji, kazao je danas francuski dužnosnik Jerome Salomon zadužen za javno zdravstvo dok vlasti razmatraju hoće li uvesti djelomičnu blokadu zemlje. Salomon je izrazio žaljenje zbog toga što su mnogi Parižani u velikim brojevima izašli van u nedjelju unatoč službenim preporukama da ostanu u svojim domovima. Vlasti su zatvorile barove i restorane širom zemlje.

“Mnogo ljudi nije shvatilo da mora ostati u svojim domovima i da nedovoljno poštivanje preporuke znači da ne uspijevamo ograničiti širenje epidemije”, kazao je Salomon za France Inter radio. Dan ranije ministar zdravlja Olivier Veran pozvao je ljude da “poštuju snažne društvene mjere”. Salomon je dodao da bi bilo katastrofalno kad bi Francuska došla do točke da mora birati koje će oboljele spašavati. “Ovog jutra pozivam Francuze da se mobiliziraju u borbi”, rekao je.

Broj preminulih od oboljenja Covid 19 u nedjelju je porastao u Francuskoj za više od trećine u odnosu na dan ranije i ukupno je u toj zemlji preminulo 127 osoba, a više od 5400 zaraženo je. Prema medijiskim izvorima Francuska priprema odluke kojima će biti djelomično ograničeno kretanje stanovnika kako bi se vlasti izborile sa širenjem bolesti.


Američki CDC odgodio sva sportska događanja na osam tjedana

9:11 – Američki Centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC) je u nedjelju objavio da se svi sportski događaji u SAD-u i sva veća okupljanja odgađaju na sljedećih osam tjedana. “Velika okupljanja ljudi na sportskim natjecanjima i drugim dogđajima pomažu u širenju koronavirusa”, priopćeno je iz CDC-a.


Ogromni redovi u Kaliforniji

9:08 – Objavljena je snimka ogromnog reda ljudi koji strpljivo čekaju ispred trgovine Costco u Kaliforniji, usprkos apelu Bijele kuće koja apelira na Amerikance da panično ne gomilaju zalihe. Vlada uvjerava stanovništvo da su lanci opskrbe hranom stabilni, piše BBC.


Italija je spremna uvesti nove mjere

8:58 – Talijanska vlada spremna je u slučaju potrebe intervenirati novim mjerama jer do sada odobrene mjere ne pružaju dovoljnu potporu poslovnoj zajednici i stanovništvu, kazao je u ponedjeljak talijanski premijer. “Odobrene mjere nisu dovoljne. Štete (od koronavirusa) bit će teške i rasprostranjene. Bit će potreban istinski plan oporavka”, kazao je Giuseppe Conte u intervjuu za Corriere della Sera.

Vlada je najavila ekonomski paket pomoći od 25 milijarda eura, a na sjednici u ponedjeljak trebala bi usvojiti te nove mjere potpore gospodsrstvu i kućanstvima. One će uključiti potporu zdravstvu, odgode otplate zajmova i poreza, povećanje pomoći u slučaju nezaposlenosti.

U nedjelju je zemlja izvijestila o novih 368 preminulih što je najveće povećanje od početka epidemije 20. veljače. U usporedbi sa subotom broj mrtvih je u nedjelju porastao više od 25 posto na ukupno 1809 preminulih. U jedan dan broj zaraženih porastao je 17 posto i sada je 24.747 zaraženih osoba u Italiji. Mortalitet u toj zemlji posebno je visok i iznosi 7,3 posto.

Lombardija, gusto naseljeno područje oko financijskog središta Milana, najpogođenija je regija u kojoj je do sada preminulo 1218 osoba od kojih 252 u prethodna 24 sata. Italija ima najstariju populaciju u Europi i gotovo četvrtina stanovništva starija je od 65 godina. Ta skupina stanovništva čini pretežiti dio do sada umrlih.


Stvarni broj zaraženih u Kini budi optimizam

8:42 – Situacija u Kini se promijenila, prošao je vrhunac epidemije. Na vrhuncu zaraze broj oboljelih iz dana u dan bio je tisućama veći, a broj umrlih brojao se u stotinama. Tri mjeseca poslije, novi zaraženi koronavirusom u Kini mogu se izraziti dvoznamenkastim brojkama, pišu Vijesti.hr.

Iako se često navodi da je u Kini više od 80.000 oboljelih, stvarna je situacija je takva da je od tog broja njih više od 66.000 ozdravilo. Umrlo ih je nešto više od 3000, što znači da je u Kini trenutno 10.000 zaraženih koronavirusom, što daleko bolje zvuči no 80.000 zaraženih.


Njemačka zatvara svoje granice

8:32 – Dok se koronavirus širi Europom, od jutros Njemačka je zatvorila svoje granice s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom. Svatko tko želi ući iz tih zemalja nakon 3 sata u ponedjeljak trebat će dobar razlog za to, izjavio je u nedjelju u Berlinu njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer. Roba i prijevoznici bit će izuzeti od zabrane, rekao je, prenosi CNN.


Slavne osobe pozivaju ljude da ozbiljno shvate socijalnu distancu

8:25 – Glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger pridružio se nekolicini slavnih osoba koje pozivaju ljude da ozbiljno shvate socijalno distanciranje uslijed rastuće pandemije koronavirusa. U videu koji je u nedjelju navečer objavio na Twitteru, može se vidjeti kako Schwarzenegger uživa u mirnoj večeri kod kuće sa svojim malim konjem i malim magarcem.

“Puno je zabavnije od izlaska van. Nema više restorana, u redu? Nema više restorana, zaboravite na sve to. Javna okupljanja, restorani… van kroz prozor. Ostanite kod kuće”, rekao je.

Air New Zealand planira otpustiti 30% radnika

8:17 – Air New Zealand, vodeći prijevoznik zemlje, upozorio je danas da razmatra smanjenje broja radnih mjesta za čak 30%, navodi se u internom dopisu izvršnog direktora Greg Foran članovima osoblja.

U trenutku kada “prizemljuju” većinu svojih međunarodnih operacija, 30% od 12.500 radnika ostat će bez svojih radnih mjesta, stoji u dopisu.

“Na temelju onoga što vidimo danas, naša će se 12 500 radne snage smanjiti za do 30%”, navodi se u dopisu. “Kako bismo smanjili broj viška radnika, snažno potičemo osoblje da uzmu godišnje odmore, dopust za dugogodišnji staž ili odu bez plaće gdje je to moguće”, dodaje se.

Zrakoplovna kompanija dodaje kako je “malo vjerojatno” d će letjeti s istim kapacitetom ili brojem klijenata u sljedećih 12 mjeseci, piše CNN.


U SAD-u počinje kliničko ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa

8:01 – Kliničko ispitivanje cjepiva namijenjenog zaštiti od novog koronavirusa započet će u ponedjeljak u SAD-u. Prvi sudionik ispitivanja koje financira Nacionalni institut za zdravstvo i koje se odvija u Institutu za zdravstveno istraživanje Kaiser Permanente u Seattleu u saveznoj državi Washington, primit će eksperimentalno cjepivo. Bilo bi potrebno od godine dana do 18 mjeseci da se potvrdi djelovanje bilo kojeg potencijalnog cjepiva.


Paul Pogba pozvao na prikupljanje novca za borbu protiv koronavirusa

7:58 Paul Pogba, zvijezda francuske nogometne reprezentacije i Manchester Uniteda, pokrenuo je u nedjelju akciju prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa i obećao da će osobno donirati najmanje 30.000 eura. Naime, svjetski prvak iz 2018. uputio je poziv na prikupljanje sredstava na svojoj Facebook stranici, obećavši da će, kada donacije prijeđu 30.000 eura, udvostručiti iznos iz vlastita džepa.


Virolog poziva na uvođenje drakonskih mjera u Europi

7:55Roberto Burioni jedan je od prvih talijanskih znanstvenika koji su zvonili na uzbunu zbog epidemije koronavirusom, no isprva su ga rijetki slušali. Nakon što su Španjolska, Francuska i Austrija krenule talijanskim putem uvođenja drakonskih mjera ograničenja kretanja, Burioni tvrdi da cijela Europa mora učiniti isto.

“Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao Europske unije?”. Jedna zemlja može drakonskim mjerama suzbiti virus, a onda opet postati zaražena jer neka susjedna to nije učinila, kaže Burioni te dodaje da je u cijeloj Europi potrebno uložiti maksimalan napor. Više pročitajte OVDJE.


12 novih slučajeva zaraze u Turskoj

7:24 – Turska je u nedjelju zabilježila 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni broj novih slučajeva od prošlog tjedna kada je objavljena prva zaraza, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dosegnuo 18.


Kina u nedjelju 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u Južnoj Koreji 74

7:23 – Kina i Južna Koreja u nedjelju bilježe manji broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u odnosu na dan ranije, pri čemu je u Kini treći dan zaredom veći broj “uvezenih” novih slučajeva nego onih koji se prenose lokalno, zbog čega su pooštrene mjere za međunarodne putnike.

Kina je u nedjelju imala 16 novih potvrđenih slučajeva zaraze, objavila je u ponedjeljak Nacionalna zdravstvena komisija, što je 20 slučajeva manje nego dan ranije. Ukupni broj potvrđenih slučajeva u Kini time doseže brojku od 80.860. Od novih slučajeva, 12 zaraza je bilo uvezeno.

Južna Koreja u ponedjeljak je izvijestila o 74 nove zaraze koronavirusom, što je malo manje nego prethodnog dana, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 8236, s ukupno 75 smrtnih ishoda.


Industrijska proizvodnja u Kini pala 13, a investicije 24 posto

7:22 – U Kini je industrijska proizvodnja u prva dva mjeseca ove godine pala više od 13 posto, najviše u posljednjih 30 godina, a oštro su pale i investicije te maloprodaja jer su širenje koronavirusa i stroge mjere za zauzdavanje virusa narušile aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.


U New Yorku i Los Angelesu zatvaraju restorane, barove i kulturna okupljališta

7:21 Gradonačelnici New Yorka i Los Angelesa, dva najveća grada u SAD-u, u nedjelju su objavili da su naredili zatvaranje gradskih restorana, kazališta, barova i filmskih kuća u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa. Bilo koji restoran, bar ili kafić koji prodaje hranu moći će to činiti samo dostavom ili će pak građani preuzimati hranu ispred radnje, objavili su dužnosnici.


Stanje nacionalne katastrofe u Africi

7:20 – U Europi i svijetu iz sata u sat se objavljuju nove mjere u borbi protiv koronavirusa, pa je tako više afričkih zemalja u nedjelju obustavilo međunarodne letove i zatvorilo granice, Češka je građanima ograničila kretanje, u dijelovima Australije uvedeno je izvanredno stanje, dok je pak u Gvatemali zabilježen prvi smrtni slučaj.

Koronavirus prisutan je u najmanje 26 zemalja na afričkom kontinentu, a broj slučajeva zaraženih stalno se povećava. Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, čija je zemlja zabilježila 61 slučaj zaraze, tako je proglasio stanje nacionalne katastrofe i upozorio da bi posljedice virusa mogle imati “potencijalno trajan” utjecaj na to najrazvijenije gospodarstvo kontinenta, koje je već u recesiji.

Povratak na Net.hr