DOŽIVOTNI ZATVOR

U HAAGU ODBILI RADOVANA KARADŽIĆA: Nisu mu odobrili podnošenje žalbe na izrečenu dužinu kazne

​Karadžić je u svome podnesku naveo kako smatra da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove pogriješio odredivši mu kaznu doživotnog zatvora ne vodeći računa o ‘praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji’ te mu time prekršio ljudska prava

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) u Haagu, koji je preuzeo nedovršene procese Haškog suda, odbio je zahtjev Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu izrečene zatvorske kazne, javljaju Nezavisne novine.

MMKS je 20. ožujka izrekao Karadžiću pravomoćnu presudu osudivši ga na kaznu doživotnog zatvora za zločine počinjene tiejkom rata u Bosni i Hercegovini.

REAKCIJE NA PRESUDU: ‘Vrijeme je da Karadžić definitivno ode na smetlište povijesti, a ne da važi za nacionalnog heroja’

‘Ne postoji pravni temelj za njegovu žalbu’

“Ne postoji pravni temelj u Statutu ili pravilima Mehanizma na osnovu kojih se Karadžić može žaliti na pravomoćnu presudu ili njezin dio”, navodi se u odluci koju je potpisao predsjednik MMKS Carmel Agius. Time je ujedno odbijen Karadžićev zahtjev da mu se odobri imenovanje pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje pravomoćne  presude.

Koncem ožujka Karadžić je u svome podnesku naveo kako smatra da je Mehanizam pogriješio odredivši mu kaznu doživotnog zatvora jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji” te mu je time prekršio ljudska prava. Karadžić je u tom podnesku također naveo da Vijeće MMKS nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana s 40 godina na doživotni zatvor.

GROMOGLASAN PLJESAK: Pogledajte kako su obitelji žrtava doživjele trenutak presude Karadžiću

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr