VUK SAMOTNJAK

SPRIJEČEN TERORISTIČKI UDAR U BEOGRADU: Muškarcu koji je prešao na islam u stanu pronađeni planovi napada

U Beogradu je uhićen 35-godišnji I.D. pod sumnjom da je bio u kontaktu s ekstremistima i da je namjeravao izvesti terorističke napade u Srbiji.

Večernje novosti pišu da je riječ o osobi koja je prije godinu dana prešla na islam te da nije imao izravnu vezu s Islamskom državom.

RASTE OPASNOST OD TERORIZMA U REGIJI: ‘Premalo se pazi na Balkan, dvije zemlje su posebno ugrožene’

Pratile ga sigurnosne službe i policija

Također, Večernje novosti doznaju da je riječ o psihički labilnoj osobi, a izvori iz tamošnje sigurnosne službe BIA-e tvrde da ta činjenica ne umanjuje potecijalnu opasnost koju je on predstavljao.

U njegovu stanu navodno su pronađeni planovi i bilješke o tome u koje vrijeme i na kojim mjestima treba organizirati napad tako da bude što više civilnih žrtava. Usto su, navodno, pronađene i skice za izradu različitih eksplozivnih sredstava. Neimenovani izvori iz BIA-e tvrde da je riječ o osobi iz “razorene obitelji” koji je svojim aktivnostima na društvenim mrežama i nastojanjima da uspostavi vezu s džihadističkim skupinama u regiji i svijetu dospio na “radar” BIA-e i MUP-a.

STRUČNJACI ZA TERORIZAM: ‘Srbija je na meti ISIS-a. Pitanje je dana kad će se na Balkanu dogoditi napad kao u Parizu!’

‘Okidač’ radikalizacije – narušeni obiteljski odnosi

Upravo su, kažu, narušeni obiteljski odnosi i bolest njegovih roditelja bili okidač njegovoj radikalizaciji.

“Uočili smo da se I. D. uporno pokušavao priključiti osobama čije nam je djelovanje zanimljivo po pitanju terorizma. Budući da je riječ o labilnoj osobi, koja se osjećala izoliranom od društva, morali smo pojačati budnost. Naša operativna saznanja pokazala su se točnima, no ovo ipak treba gledati kao izolirani slučaj, jer I. D. nije bio pripadnik ćelije ISIS-a”, kazao je za Večernje novosti sugovornik iz sigurnosne službe.

STRUČNJAK ZA TERORIZAM: ‘Sa zapadnog Balkana regrutirano je mnogo boraca ISIS-a’

Povratak na Net.hr