IZGLEDA BAŠ KAO ON

U AUSTRIJI PRITVOREN HITLEROV DVOJNIK: ‘Predstavljao se kao Harald Hitler, očito je glorificirao tog nacističkog diktatora’

Austrijsko pravosuđe je danas odredilo pritvor za muškarca maskiranog u Adolfa Hitlera, uhićenog nakon što se šetao rodnim gradom nacističkog diktatora u uniformi, s brčićima i specifičnom frizurom.

Taj 25-godišnji Austrijanac je uhićen u ponedjeljak navečer u Braunau-am-Innu, na sjeveru Austrije, gdje je 20. svibnja 1889. rođen Hitler. On je primijećen dok je pozirao pred rodnom kućom diktatora, u tom gradiću sa 17.000 stanovnika.

MISTERIOZNI HITLEROV DVOJNIK: Tko je muškarac s prepoznatljivim brkom koji se mota oko Adolfove rodne kuće?

‘Očito je glorificirao Hitlera’

Na drugim fotografijama koje kolaju društvenim mrežama je snimljen u jednom pubu u Braunau, u bavarskoj nošnji. Lokalni mediji navode da se predstavljao kao “Herald Hitler” i naručivao je “austrijsku mineralnu vodu”.

“Očito je glorificirao Hitlera”, rekao je jedan glasnogovornik regionalne policije. Uhićen je na temelju austrijskog zakona iz 1947. koji zabranjuje promociju nacističke ideologije.

Posljednjih mjeseci su općina Braunau i Hitlerova rodna kuća nekoliko puta privukli pozornost međunarodnih medija. Austrijski parlament je u prosincu usvojio zakon o izvlaštenju rodne kuće diktatora i tako otvorio put arhitektonskoj obnovi  zgrade kako do nje više ne bi bila organizirana nacistička hodočašća. Ali bivša vlasnica kuće je odbila tu prisilnu prodaju austrijskoj državi i odlučila je osporiti izvlaštenje na ustavnom sudu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr