OSUMNJIČENI ZA TERORIZAM

U ALBANIJI I KOSOVU UHIĆENO 11 DŽIHADISTA: Pripremali atentate i vabili ljude u ISIS

Jedanaest osoba, osumnjičenih da su pripremali atentate ili novačili za skupinu Islamska država (IS), uhićeno je u u Albaniji i na Kosovu, objavio je službeni izvor u nedjelju.

Albanska policija je priopćila da je u subotu uhitila četiri osobe osumnjičene za financiranje terorizma, novačenje boraca za IS i širenje terorističke propagande.

RASADNIK DŽIHADISTA: Vođa albanskog odreda Islamske države prošao vojnu obuku u susjedstvu

Bili u kontaktu s drugim džihadistima

Na Kosovu je uhićeno sedam osoba, optuženih za terorizam i prijetnju državnoj sigurnosti. Prema lokalnim medijima, radi se o navodnim članovima IS-a koji su pripremali atentate na Balkanu. Državno odvjetništo je potvrdilo da su oni bili u kontaktu s drugim džihadistima na Balkanu.

Albanija i Kosovo, dvije republike s muslimanskom većinom, su među zemljama s najvišom stopom građana koji su se otišli boriti u Siriju.

NOVI FRONT NA BALKANU: Islamska država osnovala ogranak 900 kilometara od Zagreba

Uhićenima prijeti deset godina zatvora

Dvije zemlje su nedavno promijenile kazneni zakon koji sada predviđa do 10 godina zatvora za sudjelovanje u oružanom sukobu u inozemstvu.

U svibnju je devetero muškaraca, među kojima i radikalni imami, osuđeno na zatvorske kazne do 18 godina zbog financiranja i novačenja boraca za džihadističke skupine u Siriji.

AKCIJA NA KOSOVU: Dva pripadnika Islamske države osumnjičeni za pokušaj trovanja vode

Povratak na Net.hr