KRVAVA JUTRA

‘BOJIM SE DA ĆU UMRIJETI…’: Tvitovi iz pakla rata nešto su najgore što ćete danas čitati

Na stotine djece svakoga tjedna stradava u sukobima u ratom razrušenoj Siriji. Apeli za pomoć kao da nailaze na zid, ali od borbe za svoj život i za svoju budućnost ne odustaje ova 7-godišnjakinja.

Nakon još jednog neuspjelog prekida vatre, u Siriji se nastavlja svakodnevica krvoprolića i kaosa. Posljednjih desetak dana, bombe ponovno razaraju ionako uništeni Alep. U nepopustljivim napadima sirijskih i ruskih zračnih snaga, smrtno je stradalo stotinjak osoba, a ranjeno ih je oko tisuću, javlja Guardian.

Najugroženija su, kao što je to već beskrajno mnogo puta ponovljeno, djeca, a među njima je i 7-godišnja Bana al-Abed, djevojčica koja svoje djetinjstvo provodi upravo u razrušenom Alepu, a putem Twittera cijelom svijetu donosi kronike iz pakla rata.

Bana i njezina majka Fatemah u samo tjedan dana skupile su više od 7000 pratitelja na ovoj društvenoj mreži, a njihova poruka je jasna – žele mir. Namjera svakog tweeta je pokazati svijetu, koji je često optuživan da okreće leđa toj zemlji, kako je to odlaziti na spavanje uz buku eksplozija ne znajući hoćete li se sljedeće jutro probuditi.

‘Bojim se da ću noćas umrijeti’, napisala je jučer Bana. Njezina majka ujutro je umirila sumnje i postavila fotografiju svoje djece u krevetu uz poruku – ‘Dobro jutro, svijete, još smo živi’.

Bani i njezinoj braći nije jasno zašto im nitko ne pomaže, oni više ne idu u školu jer sve su škole u gradu uništene u bombardiranjima. Tržnice su prazne, oskudijevaju s osnovnim živežnim namirnicama. ‘Rat je eliminirao sve što smo nazivali životom. Imali smo snove za svoju djecu. Mi smo dio svojih života proživjeli, ali oni nisu’, kaže Banina majka.

Krhki jednotjedni prekid vatre ispregovaran na relaciji Washington-Moskva raspao se uslijed međusobnih optužbi za kršenje sporazuma nakon što su ruski (ili sirijski) vojni zrakoplovi bombardirali humanitarni konvoj na putu za Damask.

Povratak na Net.hr