TRAGIČNA PRIČA S KOSOVA

TUŽILI MISIJU UN-a ZBOG UGROŽAVANJA ZDRAVLJA: ‘Djeca su stalno bila bolesna, povraćala… saznali smo da su otrovana olovom’

Romi koji su zbog međuetničkog nasilja i sukoba 1999. na Kosovu preseljeni kampove na sjevernom dijelu Mitrovice zbog zagađenja na tom području godinama su bolovali. Zbog toga su tužili Misiju UN-a UNMIK, a sada, osam godina nakon tužbe stigao je i prvi odgovor, ali tek kao preporuka da im se za pretrpljene zdravstvene tegobe ponudi novac i javna isprika. Pitanje je hoće li je UNMIK usvojiti.

“Djeca su stalno bila bolesna, povraćala su. Odveli smo ih liječniku, a na temelju analiza smo saznali da su se otrovala olovom”, priča za Al Jazeeru Balkans Vjollca Hajrizi iz sjeverne Mitrovice, jedna od žiteljki nekadašnjeg romskog naselja u koje je kao i ostali Romi izbjegla iz južne Mitrovice kada su im tijekom konflikta 1999. uništene kuće.

Nije ona jedina koja progovara o tragediji Roma izbjeglica koji su bili smješteni u kampove nedaleko topionice Trepča. O obolijevanju zbog zagađenja tvornice progovara i otac troje djece Zekrija Latifi. “Kada sam bio mali, patili smo se po kampovima, stalno smo morali ići liječniku da bismo se liječili od otrova olovom. Punih pet godina svaki dan sam morao uzimati lijekove kako bih čistio krv od olova. Ako ih ne bih uzeo, onda sam imao jaku bol u trbuhu i po cijelom tijelu. I sada ponekad imam bolove”, priča taj stanovnik Mitrovice.

Tužili Misiju UN-a UNMIK

Obitelji iz njegovog naselja zbog trovanja olovom tužile su Misiju Ujedinjenih Naroda na Kosovu – UNMIK, jer smatraju da su oni, kao tadašnji upravitelj Kosova, znali za zagađenje i nisu učinili ništa da se spriječi ugrožavanje zdravlja stanovnika koje su ondje smjestili.

Danas, osam godina nakon podizanja tužbe, Savjetodavni panel za ljudska prava na Kosovu preporučuje UN-u da obiteljima ponudi financijsku kompenzaciju i javnu ispriku. No, ta preporuka nije obvezujuća pa će se preporuka tek razmotriti, a onda i donijeti odluka o njoj.

Romi bi ispriku i novac prihvatili. Trebaju, kažu, platiti režije i izdržavati djecu, ali i nabavljati potrebne lijekove.

TRAGEDIJA SLAVONSKOG BRODA: “Zagađenje zraka dovest će do obolijevanja od karcinoma i veće smrtnosti”

Povratak na Net.hr