TURSKA ŠIRI UTJECAJ

ERDOGAN STIŽE U BEOGRAD: ‘Njegov plan o obnovi Osmanskog carstva počinje u Srbiji’

U prvoj polovici listopada u Beograd i Srbiju stiže turski predsjednik Redžep Erdogan u pratnji 150 turskih gospodarstvenika, a posjet se unaprijed tumači planom Turske da ekonomsku i vojnu moć pretvori u političku.

Erdogan i ne krije da na svojevrstan način želi obnoviti Osmansko carstvo na nekadašnjim područjima koja uključuju i jugoistočnu Europu odnosno ono koje se naziva zapadnim Balkanom.

Glavna tema razgovora je – ruski plinovod

Deutsche Welle tim povodom citira berlinski dnevnik lijevog profila Neues Deutschland.

Neues Deutschland piše kako “turski koncerni žele naveliko investirati u Srbiji, a ‘baba Erdogan’ (baba na turskom znači otac, nap.a.) proširiti utjecaj na Balkanu”.

“Glavna stvar o kojoj će se razgovarati (u Srbiji) jest plinovod koji Rusija postavlja na dnu Crnog mora, kako bi stabilno opskrbljivala Jugoistočnu Europu plinom zaobilazeći Ukrajinu. Jedan krak plinovoda trebao bi prolaziti kroz Srbiju. Grčka više nije posve sigurna kao tranzitna zemlja, a u Makedoniji je vlast preuzela prozapadna vlada. To ne smeta ni gostu ni domaćinu: sve govori da će Bugarska ući u posao zbog renti za provođenje plina i zbog radnih mjesta koja bi time nastala u najsiromašnijoj zemlji EU”, piše Neues Deutschland.

ANALIZA UGLEDNOG AMERIČKOG LISTA: ‘Najveći problem u Europi je – zapadni Balkan! Kuha se nova kriza, iza svega stoje dvije moćne sile’

Vučić i Erdogan u četiri oka dogovorili posjet

Tomu se dodaje da turski koncerni žele investirati u srpsku tekstilnu industriju, ali i kupovati hotele u tamošnjim toplicama (banjama) koji nisu obnovljeni još iz socijalističkih vremena. Osim toga, turske građevinske tvrtke dobro kotiraju na Balkanu jer grade jeftino i pridržavaju se rokova.

Erdogan i Aleksandar Vučić susret su dogovorili u četiri oka, u srpnju ove godine tijekom međunarodnog kongresa o nafti u Istanbulu. Vučić je navodno Erodganu rekao da Srbija želi njegovati iskreno prijateljstvo s Turskom koja je ključni čimbenik mira na Zapadnom Balkanu.

Stručnjak za Bliski istok iz Ljubljane, Zijad Bećirović, kaže kako Turska želi ekonomsku i vojnu moć transformirati u političku, ponajprije u regijama koje su nekoć bile dio Osmanskog carstva. Pritom, kazao je Bećirović za neues Deutschland, Srbija kao najveća zemlja na prostoru bivše Jugoslavije ima ključnu ulogu.

OPASNA RADIKALIZACIJA U BiH: Stvari izmiču kontroli, a na politiku prema Hrvatskoj velik utjecaj ima turski predsjednik Erdogan

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr