STIŽE NOVI VAL?

TURSKA ĆE PUSTITI IZBJEGLICE U EUROPU: ‘EU nije ispoštovala dogovor, više nećemo zaustavljati izbjeglice’

Savjetnik turskog premijera Binalija Yildirima u izjavi za Večernji list kazao je da Tuska više neće sprječavati izbjeglice i migrante koji će prelaziti Egejsko more i ići u Europu.

Kako je istaknuo, razlog takvoj odluci je činjenica što je Turska svoj dio dogovora poštovala i od potpisivanja sporazuma s EU zaustavila više od pola milijuna izbjeglica, a Europska unija nije poduzela ništa da se sporazum o liberalizaciji viznog režima za turske državljane poštuje.

DRAMATIČNA SITUACIJA U ‘DŽUNGLI’: Zbog operacije ‘čišćenja’ 50-ak djece ostalo bez roditeljske pratnje

Kako nastavlja Večernji, iako je Slovenija uz granicu s Hrvatskom zamijenila dio žilet-žice panelnim ogradama koje nisu opasne za ljude i životinje, zbog vijesti o novom valu izbjeglica iz Turske, nije isključeno da će prepreke postaviti i na lokacijama na kojima ih dosad nije bilo.

Slovenci postavili metalna vrata na granici

Mještani koji žive uz granicu potvrđuju da se u posljednjih mjesec dana intenzivirala zamjena tehničkih barijera.

UDOMILA IZBJEGLICU IZ AFGANISTANA: Mislila je da je 12-godišnje siroče, a onda je otkrila strašnu istinu

“Na dionici prema Murskom Središću postavili su prije dva tjedna običnu žičanu ogradu umjesto oštre. No, to je učinjeno na samo manjem dijelu granice, dok je tu pokraj nas ostala žilet-žica. Smeta, kako ne bi smetala, nije je lijepo gledati. Životinje su se na nju već navikle, pa srne prelaze granicu ispod rampe na graničnom prijelazu” kaže za Večernji Franjo Flinčec iz međimurskog sela Prhovca.

Dođe li do vala migranata, prijelazi Obrežje i Gruškovje bit će zatvoreni, najavili su u Sloveniji. Također, postavljena su i metalna vrata kojima će se zatvoriti ceste u slučaju dolaska vala izbjeglica. U blizini mađarske granice pripremljeni su kolutovi žice i ograda.

Još prije dva tjedna Bugarska je najavila da će postaviti stotinjak kilometara žice na granici s Grčkom i Turskom.

ŽILET-ŽICA NIJE DOVOLJNA: Slovenija uz granicu postavlja panele i jasno poručuje: ‘Zatvaramo prijelaz za izbjeglice’

Povratak na Net.hr