TURCI TVRDE DA SU OBAVIJESTILI SIRIJU O NAPADU NA KURDE: Sirijci ‘oštro osuđuju brutalnu agresiju Turske na Afrin, sastavni dio sirijskog teritorija’

 Sirijski režim je zanijekao u subotu da ga je Ankara informirala o turskoj vojnoj operaciji na Afrin, regiju pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

Sirija je u potpunosti zanijekala tvrdnje turskog režima prema kojima ju je on informirao o toj vojnoj operaciji, rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova za službenu novinsku agenciji Sana.

Taj izvor je “oštro osudio brutalnu agresiju Turske na Afrin, sastavni dio sirijskog teritorija”.

Turska je u subotu pokrenula kopnenu i zračnu ofenzivu u Afrinu na kurdsku miliciju koju smatra terorističkom organizacijom.

“Informirali smo sve strane o onome što radimo. Pismenim putem smo informirali i sirijski režim”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na kanalu 24 TV. “Iako nismo u kontaktu s režimom, poduzimamo poteze sukladno međunarodnom pravu”.

Afrin je pod kontrolom Jedinica narodne zaštite (YPG), kurdske milicije, saveznice Sjedinjenih Država u borbi protiv skupine Islamska država (IS). Washington je zabrinut zbog mogućnosti velike turske ofenzive u Siriji.

Ankara optužuje YPG da su sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr