I SPECIJALACI NA TERENU

TUČNJAVA NA BIRALIŠTU U BIH: Brutalno ih napali jer nisu dozvolili glasovanje biračima sa hrvatskim putovnicama

Incident u Stolcu zasjenio je izbore koji su u većini zemlje proticali u miru.

Nedjeljni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini uglavnom su protekli bez poteškoća no problemi su se javili u općini Stolac u istočnom dijelu Hercegovine, gdje je zbog incidenata uključujući i fizičke sukobe glasovanje u popodnevnim satima prekinuto, potvrdili su nevladini promatrači i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP).

“Ranije je bilo minornih poteškoća no sve su zasjenila zbivanja u općini Stolac”, kazao je novinarima u Sarajevu oko 17 sati predsjednik SIP-a Ahmet Šantić.

Napad na predsjednika izbornog povjerenstva

Kazao je kako u SIP-u mogu potvrditi da je jedan od kandidata na izborima fizički napao predsjednika općinskog izbornog povjerenstva.

“Dva člana izbornog povjerenstva morala su potražiti liječničku pomoć”, kazao je Šantić potvrdivši kako je zbog svega morala intervenirati policija.

Policija Hercegovačko-neretvanske županije potvrdila je kao je u Stocu došlo do izgreda uključujući i fizičke obračune s članovima biračkih odbora zbog čega je glasovanje prekinuto.

Specijalci na terenu

U Stolac je poslana i postrojba posebne policije iz Mostara jer je stanje ocijenjenio napetim.

“Izborni proces u Stocu je praktično prekinut”, kazao je Šantić no nije mogao precizirati hoće li se glasovanje ponoviti.

Sarajevski mediji objavili su informacije iz anonimnih bošnjačkih izvora koji su krivnju prebacili na odluku da se u Stocu dopusti glasovanje osoba a koje su kao identifikacijski dokument imale hrvatsku putovnicu iako je uputa SIP-a bila da se glasovati može samo s nekim od osobnih dokumenata izdanih od tijela vlasti BiH. Zbog toga je Salmir Kaplan, bošnjački kandidat za načelnika općine fizički napao i ozljedio predsjednika lokalnog izbornog povjerenstva Ivana Perića.

Maskirane osobe odnijele glasačke kutije

Član SIP-a Vlado Rogić kazao je kako su maskirane osobe nakon sukoba  jednostavno zaplijenile i odnijele neke od kutija s glasačkim listićima što je ugrozilo regularnost cijelog izbornog procesa. Za krađu glasačkog materijala predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Stolac je jedna od neuralgičnih općina u kojoj su svo poratno vrijeme vidljive napetosti između hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Šantić je kazao kako su u svim drugim općinama izbori protekli mirno i bez izgreda.

Prema podacima SIP-a do 15 sati glasovalo je nešto više od 36 posto od ukupnog broja od 3,2 milijuna upisanih birača.

Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati a prvi rezultati izbora za načelnike i gradonačelnike 141 općine i grada te za nešto više od tri tisuće opčinskih i gradskih vijećnika trebali bi biti objavljeni oko ponoći.

Povratak na Net.hr