SUMNJIVI REZULTATI

TRUMPOVI PROTIVNICI JOŠ SE NE PREDAJU: U Wisconsinu će ponovo brojati glasove s predsjedničkih izbora

 Kandidatkinja Zelenih na američkim predsjedničkim izborima Jill Stein u petak je službeno podnijela zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora u državi Wisconsinu, koje bi, rekla je, trebalo početi “idući tjedan”.

Jill Stein kani zatražiti i ponovno prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji i u Michiganu, drugim dvjema spornim državama u kojima je Donald Trump, pobjednik izbora 8. studenog, osvojio tijesnu većinu.

RUSKI HAKERI NAMJESTILI IZBORE U AMERICI? Demokrati hitno traže novo prebrojavanje glasova: ‘Jedan podatak bode oči!’

Prebrojavanje počinje idućeg tjedna

Izborno povjerenstvo Wisconsina, na sjeveru Sjedinjenih Država, potvrdilo je da se “priprema za ponovno brojanje glasova” sukladno zahtjevu kandidatkinje Zelenih (Green Party).

Potonja je u petak na Twitteru najavila da će ponovno prebrojavanje “početi idućeg tjedna”. Povjerenstvo pak navodi da će se ono završiti najkasnije 13. prosinca.

Stein je na svojoj internetskoj stranici objavila da je prikupila više od 4,8 od 7 milijuna dolara potrebnih za taj postupak u tim presudnim trima državama. Ističe da su izborni stručnjaci u tim državama utvrdili “‘statističke nepravilnosti’ koje potiču zabrinutost”. Ovo novo prebrojavanje potiče raspravu o sigurnosti izbornog sustava.

CLINTON OSVOJILA MILIJUNA GLASOVA VIŠE OD TRUMPA: Efikasnost elektorskog sustava na tapeti kao nikad do sad

Clinton dobila 2 milijuna glasova više od Trumpa

SAD je u kampanji optužio Rusiju da je organizirala informatički napad na demokratsku stranku i na sustav glasovanja u više država kako bi utjecala na tijek izbora.

Demokrati dovode u sumnju legitimnost izbora na kojima je njihova kandidatkinja Hillary Clinton osvojila dva milijuna glasova više od Trumpa, ali se predala zbog nedovoljnog broja elektorskih glasova.

Donald Trump je dobio 290 elektorskih glasova a Hillary, koja nije osporila rezultat, 232. Wisconsin (10 elektora) je izgubila za 27.000 glasova a Pennsylvaniju (20 elektora) za 60.000. U Michiganu (16 elektora) razlika je bila 10.704 glasa, po još neslužbenim podatcima.

ŠEST ELEKTORA POTPISALO SPORAZUM: Hoće li spriječiti Trumpov dolazak na vlast?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr