RASPISAO SE NA TWITTERU

TRUMPOVA PLJUSKA OBAMI: Nahvalio Putina jer nije postupio isto kao šef SAD-a: ‘Oduvijek sam znao da je pametan’

Donald Trump opet koristi Twitter za izražavanje svojih političkih stavova, piše The Independent.

Ovog je puta Trump pohvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina za to što nije naredio protjerivanje američkih diplomata nakon odluke Baracka Obame o protjerivanju 35 ruskih diplomata.

Protjerivanje američkih diplomata kao protumjera za sankcije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prethodno predložio Putinu da iz zemlje bude protjerano 35 američkih diplomata, kao protumjeru dan nakon što su SAD objavile niz sankcija Moskvi zbog optužbi za hakiranje u cilju miješanja u američke predsjedničke izbore.

U potezu koji će vjerojatno dovesti do toga da kritičari tvrde kako je Trump odaniji ruskom vođi nego američkom predsjedniku, Trump je izrazio svoj stav u kojem je to ‘odličan potez Kremlja’.

Dan nakon što je Obama naredio protjerivanje ruskih diplomata, Putin je mnoge iznenadio jer nije uzvratio istom mjerom. Rekao je da Rusija neće sebi dozvoliti spuštanje na tu razinu. Čak je pozvao djecu američkih diplomata na proslavu Nove godine u Kremlju.

Trump: Oduvijek sam znao da je Putin pametan

Putin je također jasno dao do znanja da bi mogao narediti daljnje odgovore, ovisno o tome koje će korake poduzeti Trump kad 20. siječnja preuzme predsjedanje SAD-om. Jučer je Trump rekao da Amerikanci trebaju prijeći na bavljenje važnijim stvarima.

Nakon današnjeg Putinovog poteza, Trump je na Twitteru napisao da je odluka ruskog vođe ‘odličan potez’. ‘Uvijek sam znao da je pametan’, dodao je Trump.

FILES-COMBO-US-VOTE

Tijekom predizborne kampanje, Trump je neprestano hvalio Putinovo vodstvo, oko čega se neprestano sukobljivao s republikanskim kolegama. Također je rekao da je spreman na nove veze s Rusijom nakon osam godina Obamine vladavine, u kojem su odnosi dviju zemalja bili zategnuti.

S druge strane, Trump je podgrijavao tenzije kada je riječ o tome da je Rusija navodno hakirala e-mailove njegove tada suparnice Hillary Clinton.

Američke obavještajne službe od tada su smatrale da je Rusija stajala iza hakiranih mailova koji su proslijeđeni Wikileaksu. Mnoga izvješća kažu i da je Rusija pogodovala Trumpu kada je riječ o predsjedničkim izborima. Te je navode Trump odbacio i rekao da se agencijama poput CIA-e ne može vjerovati, a kao razlog i primjer je naveo to da su bile u krivu i kada je riječ o navodnom oružju za masovno uništenje Saddama Husseina.

Povratak na Net.hr