NE POSUSTAJE

TRUMP ZAPRIJETIO KIM JONG UNU: ‘Spreman sam upotrijebiti svu silu američke vojske kako bi zaustavio Sjevernu Koreju’

Sjeverna Koreja prijetnja je za cijeli svijet i zahtijeva odgovor cijelog svijeta, rekao je u utorak u Seulu američki predsjednik Donald Trump, dodajući ipak da je postignut velik napredak u rješavanju problema sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Trump je na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim kolegom Moon Jae-Inom rekao da je spreman upotrijebiti svu silu američke vojske kako bi spriječio Sjevernu Koreju da ostvari svoje nuklearne i balističke ciljeve.

Ali je isto tako u pomirljivom tonu kazao: “Ima smisla da Sjeverna Koreja dođe za stol kako bi se postigao dogovor koji bi bio dobar za njezine stanovnike i svijet.”

Sjeverna Koreja “prijetnja je za cijeli svijet koja zahtijeva svjetsku akciju”, ustvrdio je, ali i dodao da se “neke stvari kreću”.

POTEZ KOJI ĆE RAZLJUTITI DIKTATORA: Trump poslao tri udarne skupine u Tihi ocean, što se nije dogodilo posljednjih deset godina

“Mislim da jako napredujemo”, kazao je, ne ulazeći u pojedinosti. Napomenuo je, međutim, da je njegov kineski kolega Xi Jinping “bio doista jako, jako koristan.”

Trump je ranije, tijekom posjeta vojnoj bazi Camp Humphreys, glavnom stožeru 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreju smještenom 90 kilometara južno od Seula, izrazio uvjerenost da će rješenje sjevernokorejskog problema naposljetku biti pronađeno.

“Naposljetku će se pronaći rješenje”, rekao je. “Rješenje se uvijek pronađe, mora se pronaći”, dodao je.

Južnokorejski predsjednik pozdravio je povijesne odnose s Washingtonom.

TRUMP ZBOG S. KOREJE ODLUČIO DODATNO NAORUŽATI SAD: U vojni proračun želi uliti još četiri milijarde dolara

“Kaže se da se pravi prijatelj prepoznaje u nevolji”, rekao je. “Sjedinjene Države su pravi prijatelj koji je bio s nama i koji je prolijevao krv s nama kada smo bili u nevolji.”

Trump je u Južnu Koreju stigao iz Japana, gdje se uvjerio u njegovu potpunu potporu svojoj politici prema Sjevernoj Koreji, koja se temelji na načelu da su “sve opcije na stolu”.

“Vrijeme za strateško strpljenje je prošlo”, rekao je Trump u ponedjeljak u Tokiju, govoreći o doktrini svojeg demokratskog prethodnika Baracka Obame.

Trump će u srijedu održati govor u južnokorejskom parlamentu, dok posjet demilitariziranoj zoni nije predviđen iako je to do sada uvijek bio običaj.

Sporno bilateralno pitanje je i sporazum o slobodnoj trgovini između Seula i Washingtona, od kojeg Trump želi odustati smatrajući da je loš i da uništava radna mjesta.

Povratak na Net.hr