EVO KOJI SU RAZLOZI

TRUMP UDARA NA JEDNU OD NAJPOPULARNIJIH APLIKACIJA NA SVIJETU: ‘Zabranit ću TikTok danas, pa imam ja takve ovlasti’

TikTok je u vlasništvu pekinške tvrtke ByteDance i objava o njezinu preispitivanju izazvala je oštre primjedbe kineske vlade koja Washington optužuje za diskriminaciju

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da će već u subotu zabraniti aplikaciju na društvenim mrežama TikTok, koja je u vlasništvu kineske tvrtke, navodi se u medijskim izvješćima.

“Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u”, prenose se Trumpove riječi koje je izrekao u petak nekoliko sati nakon što je napominjao da druge mogućnosti ostaju u igri.

Američki predsjednik rekao je da bi mogao upotrijebiti hitne ekonomske ovlasti ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

“Pa, imam takve ovlasti. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time”, rekao je novinarima koji su s njime letjeli u Air Force Oneu.

‘Postoji puno alternativa’

Samo nekoliko sati prije Trump je rekao da njegova administracija “može zabraniti TikTok” te dodao da postoji što se toga tiče “mnogo alternativa”.

Ovaj je tjedan Trumpova administracija odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki videoformati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).

TikTok je u vlasništvu pekinške tvrtke ByteDance i objava o njezinu preispitivanju izazvala je oštre primjedbe kineske vlade koja Washington optužuje za diskriminaciju.

Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnome kineskom moru.

Trzavice se razvile u širi spor

Otad su se trzavice međutim razvile u širi spor koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama te suzbijanje kineskih tehnoloških tvrtki.

Washington tvrdi da su te tvrtke nacionalna sigurnosna prijetnja i pritišće saveznice da poduzmu slične mjere.

TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke videouratke  – često s osnovnim efektima i glazbom – što je postalo vrlo popularno. Tvrtka ustraje na tome da ne dijeli korisničke podatke s Pekingom.

Povratak na Net.hr