ZABORAVILI NESUGLASICE

TRUMP STIGAO U BIJELU KUĆU I UPOZNAO OBAMU: ‘Trebali smo razgovarati samo 10 minuta, a sastanak je trajao čak sat i pol!’

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama pozdravio je u četvrtak u Bijeloj kući novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa, njujorškog milijardera koji je odnio izbornu pobjedu, kako bi koordinirali nesmetan prijenos vlasti.

Obama i Trump gotovo da ranije nisu imali direktne kontakte. Tijekom predsjedničke kampanje, u kojoj se Obama energično angažirao na strani svoje demokratske kandidatkinje, Trump i Obama su se žestoko sukobljavali, no na sastanku u Ovalnom uredu njih su dvojica, barem pred kamerama, napetosti ostavili iza sebe.

President Elect Donald Trump visits the White House

Dugi razgovor

‘Iznimno mi je drago što smo imali mogućnost porazgovarati o nekim organizacijskim stvarima poput upravljanja Bijelom kućom, kao i o pitanjima vanjske politike i unutarnje politike. Nadahnut sam interesom što novoizabrani predsjednik Trump želi raditi s mojim timom oko mnogih stvari s kojima se naša država suočava’, rekao je Obama te dodao kako bez obzira na politička stajališta dvojica predsjednika moraju biti složni.

‘Želimo vam reći da vam stojimo na raspolaganju, jer ako ste vi uspješni i država će biti uspješna’, poručio je Obama Trumpu.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump naglasio je kako je njihov sastanak trebao trajati 10-ak minuta no on se odužio i potrajao više od sat i pol.

‘Ovo je naš prvi susret i iznimno mi je drago što smo s upoznali. Gospodine predsjedniče, izuzetno mi je drago biti ovdje s vama i nadam  se da ćemo imati još puno prilika za razgovor’, rekao je Trump.

Susret prvih dama

Prva dama Michelle Obama privatno se u rezidenciji u Bijeloj kući sastala s Trumpovom suprugom i budućom prvom damom Melanijom.

Obama je kazao da će usprkos ozbiljnim nesuglasicama s Trumpom slijediti primjer bivšeg republikanskog predsjednika George W. Busha 2008. i pobrinuti se da predaja vlasti prođe glatko.

“Prije osam godina, predsjednik Bush i ja smo imali poprilično važna razmimoilaženja, ali tim predsjednika Busha nije mogao biti profesionalniji i ljubazniji tijekom procesa predaje vlasti. Naložio sam svom timu da slijedi primjer koji je postavio tim predsjednika Busha”, kazao je Obama.

President Elect Donald Trump visits the White House

Povratak na Net.hr