'ZARATIO' SA SVIMA

TRUMP POLUDIO, NAPETO NA BLISKOM ISTOKU: ‘Neću im ja biti dobar kao Obama! Vojna akcija nije isključena!’

Američki predsjednik Donald Trump napisao je danas na svojem Twitteru da se “Iran igra s vatrom” i dodao da on neće prema njima biti tako “dobar kao što je to bio bivši predsjednik Obama”.

Trump je jučer rekao da ne isključuje niti jednu opciju kada se radi o Iranu, kojemu je u četvrtak već poslao upozorenje zbog nedavnog ispaljivanja rakete.

“Ništa nije isključeno”, odgovorio je bez dodatnih pojašnjenja američki predsjednik novinaru na pitanje jesu li isključene vojne akcije.

Nekoliko sati ranije, novi republikanski predsjednik je u jutarnjem tweetu naglasio da je Iranu uputio “službeno upozorenje” nakon što je ta zemlja u nedjelju izvela raketno testiranje.

‘TO JE BIO RATNI ČIN!’: Trumpov glasnogovornik izmislio iranski napad na američki brod

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je upotrijebio iste izraze i kritizirao “destabilizirajuće ponašanje” Irana na Bliskom istoku, ali je izbjegao odgovoriti koje mjere se razmatraju.

Reakcija iz Teherana

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zafir rekao je u petak da Teheran nikada neće svoju vojnu moć upotrijebiti protiv nijedne države, osim u samoobrani, reagirajući na tvrdi pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Teheranu.

“Nikada nećemo svoje oružje upotrijebiti ni protiv koga, osim u samoobrani. Vidjet ćemo mogu li to reći i oni koji se žale”, napisao je Zarif na Twitteru.

Naglo pogoršanje odnosa od dolaska Trumpa

Napetosti između Teherana i Washingtona su se naglo pojačale nakon što je 20. siječnja Trump stupio na dužnost.

Osim Trumpove uredbe o imigraciji, neizvjesna je i sudbina nuklearnog sporazuma iz srpnja 2015. kojemu se novi američki predsjednik protivi. U međuvremenu je AP objavio da SAD zbog testiranja raketa pripremaju novi paket sankcija protiv Irana.

Povratak na Net.hr