NE ODUSTAJE OD TEORIJE

TRUMP OPET OPTUŽIO KINU: ‘Uvjeren sam da virus potječe iz laboratorija u Wuhanu. Imam dokaze, ali ne mogu vam ih reći’

‘Da, da, imam (dokaze). Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem’, rekao je Trump novinarima odbijajući detaljnije iznijeti pojedinosti o svojoj tvrdnji da koronavirus potječe iz kineskog laboratorija

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je uvjeren da koronavirus možda potječe iz kineskog laboratorija za virologiju, no odbio je dati dokaze, pojačavajući tako napetosti s Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti.

Trump nije ublažavao odgovor na pitanje posjeduje li dokaze koji su mu dali „visok stupanj uvjerenosti“ da virus potječe iz Instituta za virologiju u Wuhanu.

WASHINGTON POST TVRDI: Trump je u siječnju i veljači bio upozoravan na Covid-19; Znao da Kina prikriva koliko je bolest smrtna?

‘Nije mi dopušteno da vam kažem’

“Da, da, imam. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, rekao je Trump odbijajući detaljnije iznijeti pojedinosti.

Kineski Institut za virologiju u Wuhanu odbacio je navode, dok su drugi američki dužnosnici umanjili vjerojatnost tih navoda. Većina stručnjaka vjeruje da je virus nastao na tržnici divljih životinja u Wuhanu i da je prenesen sa životinja na ljude.

Republikanski predsjednik posljednjih je tjedana zbog pandemije pokazao sve veću frustraciju Kinom. Pandemija je u SAD-u odnijela desetke tisuća života, potaknula je usporavanje gospodarstva te zaprijetila Trumpovim šansama da bude ponovno izabran na izborima u studenom.

TRUMP JE UPRAVO POVEZAO PANDEMIJU KORONAVIRUSA I IZBORE U SAD-U!? ‘Kina će učiniti sve što može kako bih ja izgubio’

Produbljen raskol SAD-a i Kine

Trump je i ranije govorio kako njegova administracija pokušava utvrdili potječe li koronavirus iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih objava da je možda umjetno sintetiziran u kineskom laboratoriju.

Epidemija koronavirusa doprinijela je produbljivanju raskola između SAD-a i Kine, s Pekingom koji je sugerirao da je američka vojska donijela koronavirus u Kinu, dok je Trump rekao da Kina nije uspjela pravovremeno i transparentno upozoriti svijet na rizik od koronavirusa.

Trump je odbio reći drži li kineskog predsjednika Xi Jingpina odgovornim za ono što on smatra dezinformacijom o nastanku koronavirusa.

TRUMP SUMNJA DA JE KORONAVIRUS NASTAO U LABORATORIJU, KINA UZVRAĆA: ‘WHO je rekao kako za to nema dokaza, i to više puta’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr