NATO NA MUKAMA

TRUMP NAS VRAĆA U CRNU PROŠLOST: Održi li svoju riječ, Putin postaje opasniji nego ikad – cijelom svijetu prijeti rat s Rusijom!

Donald Trump izabran je za novog predsjednika SAD-a, a to ujedno donosi mnogo pitanja, ali i prognoze. Bivši vojni dužnosnici Velike Britanije tako su sinoć upozorili kako postoji veliki rizik od rata s Rusijom napusti li Donald Trump NATO, piše Daily Mail.

Novi predsjednik bacio je sumnju na koalicijski dogovor o zajedničkoj obrani te članicama NATO pakta te predložio da počnu trošiti više novca na naoružanje.

Bivši predsjednik RAF-a, sir Michael Graydon, rekao je kako NATO bez SAD-a ne bi bio dovoljno snažan da brani istočnu Europu.

PUTIN JE U PANICI, PA JE RAZRADIO PLAN UNIŠTAVANJA ZAPADNIH DEMOKRACIJA… I ide mu više nego dobro

Europa se mora trgnuti, Donald je ozbiljan

‘Iz sigurnosne točke gledišta ovo bi trebao biti poziv na buđenje, koji je Europi itekako potreban’, kazao je Graydon.

‘Možemo očekivati da će Trump biti ozbiljan oko ovoga, neće zaboraviti što je rekao. Ako europske nacije ne pojačaju svoje napore, postoji potencijalna opasnost za budućnost NATO-a.

Da SAD napusti NATO, to bi bila apsolutna katastrofa i baš ono što bi Vladimir Putin htio. Ako dođe do napete situacije na Baltiku, gdje bismo se trebali čvrsto postaviti, kredibilitet NATO-a bio bi mnogo manji bez SAD-a’, objasnio je Graydon.

General Richard Shirreff, zamjenik zapovjednika za Europu pri NATO-u do 2014. je kazao:

‘Moramo se nadati da će se retorika koju smo čuli tijekom Trumpove kampanje ubrzano zamijeniti trezvenom i ozbiljnom izjavom da će, ako bilo koja NATO članica bude napadnuta, Trump bez ikakvog propitivanja doći u obranu te zemlje. Sve manje od toga bi bile vrlo loše vijesti za NATO’, rekao je Shirreff.

RUSIJA PREDSTAVILA ‘SOTONINOG SINA’: Moćno oružje sposobno je uništiti područje veličine Francuske!

U njegovoj knjizi ‘2017: Rat s Rusijom’, sir Richard opisao je apokaliptičnu viziju Rusije u napadu na zemlje Baltika te prijetnje Moskve nuklearnim napadom.

TURKEY-RUSSIA-POLITICS-ENERGY

‘Prijetnje trebamo shvatiti ozbiljno’

‘Vidjeli smo kako Donald Trump prijeti svime i svačime, sve njegove prijetnje trebali bismo shvatiti ozbiljno. S gledišta Ujedinjenog Kraljevstva, moramo razmisliti o većem ulaganju u obranu. Trebali bismo shvatiti da je Trump ozbiljan, države bi trebali učiniti više što se tiče njihovih uloga u NATO-u. Ako SAD izađe iz pakta, NATO će nestati, gotovo sigurno. Trebamo izmisliti neko drugo rješenje. U kontekstu Brexita, ovo je jednostavno smiješno’, izjavio je general Lord Dannatt, bivši general vojske.

Ranije je Donald Trump alarmirao zapadni svijet, rekavši kako SAD možda neće doći u pomoć članicama NATO-a ako one budu napadnute. Republikanci su NATO napali rekavši kako ostale članice ne pridonose dovoljno, jer SAD pokriva 72 posto troška tog pakta.

Donald Trump utire put ultraizolacijskoj politici, rekavši kako SAD želi staviti na prvo mjesto kada je riječ o vojnim i ekonomskim interesima te zemlje. Bivši vojni general Lord Brammal pozvao je na veće ulaganje u vojsku.

Europa mora uložiti više u obranu

‘Ne očekujem nagle promjene, no možda bi zemlje Europe trebale razmisliti o trošenju više novca na obranu’, kazao je Bramall.

Bivši ministar sigurnosti, Lord West, nadovezao se rekavši kako ‘će Europa morati trošiti više na obranu’.

Julian Lewis, koji predsjedava komisijom za obranu rekao je kako predsjedništvo Donalda Trumpa ostavlja Europu u ‘katastrofalno oslabljenom položaju’.

‘Ako je zaista mislio ono što je rekao, da će okrenuti leđa Europi i NATO-u, to bi značilo katastrofu za sigurnost i Zapad. O tome je teško uopće misliti’, dodao je Lewis.

Donald Trump Holds Rally

NATO je bio kamen temeljac obrane zapadnog svijeta još od 1949. godine. Njegovo središnja svrha jest obrana članica tog pakta. Članak 5. Sjevernoatlantskog sporazuma kaže kako je napad na članicu NATO-a napad na sve članice tog pakta.

Vraćamo se u crnu prošlost

‘Jednom kada odlučite ne ispoštovati tu obvezu, to efektivno znači da se vraćate u crne dane 1930-ih kada su agresori s lakoćom birali koju će zemlju prvo napasti. Još od 1949. Rusija je znala da bi napad na bilo koju članicu NATO-a značio rat sa SAD-om. Ako Trump okrene leđa NATO-u, ostavlja zemlje članice u ekstremno oslabljenoj poziciji’, rekao je Lewis.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg čestitao je Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, rekavši kako se raduje zajedničkom radu na osnaživanju NATO-a, koji će SAD i Europu činiti sigurnima.

‘Snažan NATO Europi je jako važan, no jednako je važan i za SAD – moramo zapamtiti da je jedini put kad smo aktivirali Članak 5. bilo nakon napada na SAD 11. rujna’, rekao je Stoltenberg.

Richard Kemp, koji je zapovijedao snagama u Afganistanu, rekao je kako će se svijet bojati gospodina Trumpa.

‘On je snažna ličnost koja će se morati nositi s trenutačnom situacijom. On će se suočiti s Putinom, neće mu se klanjati. Ljudi će ga se bojati. On je kazao kako članice NATO-a moraju početi više ulagati, i tu je u pravu – ostale članice ne pridonose dovoljno’, kazao je Kemp.

Povratak na Net.hr