ULAZNICA U SAD

TRUMP JE ŽELI UKINUTI, A KORISTE JE I HRVATI: Što je zapravo američka lutrija kojom se strancima dijele zelene karte?

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu bio vrlo kritičan prema programu “viza za raznolikost” (Diversity Visa Lottery) koji je omogućio ulazak u SAD uzbečkom državljaninu odgovornom za napad u New Yorku i smrt osmero ljudi.

Umjesto lutrijskog programa davanja viza, Trump želi uvesti sustav temeljen na zaslugama.

Što su uopće ‘vize za raznolikost’?

No što je zapravo ovaj američki sustav koji je od svog uvođenja 1995. godine za gotovo milijun ljudi omogućio ostvarenje američkog sna?

Godišnji program za zelenu kartu preko lutrije svake godine omogućava izvlačenje 50.000 useljeničkih viza stanovnicima zemalja s malim brojem useljenika u Sjedinjene Države. Svakog listopada, za program se prijavi oko 14 milijuna zainteresiranih. Odabir je potpuno nasumičan putem kompjutera i ne traži od tražitelja vize da ima bilo kakvog sponzora, zaposlenje ili obitelj u Sjedinjenim Državama.

BIJESNI TRUMP PRONAŠAO KRIVCA ZA KRVAVI NAPAD U NEW YORKU: ‘Zaustavit ćemo ovu ludost’

Građani zemalja kojima je u prošlih pet godina odobreno 50.000 zelenih karata, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Meksiko, Indiju i Kinu, ne mogu se prijaviti. Jedini preostali uvjet je srednjoškolsko obrazovanje ili regionalni ekvivalent u zemlji podrijetla tražitelja vize. Uz to, odabranima je dopušteno sa sobom povesti supružnike ili malu djecu, takozvana lančana migracija koju predsjednik Trump želi ukinuti.

Sustav viza za raznolikost čini mali udio od ukupno milijun viza koliko ih Sjedinjene Američke Države izdaju godišnje. Kandidati moraju obaviti razgovor s američkim imigracijskim službenikom. Naravno, kandidati za koje se ustvrdi da imaju bilo kakve veze s terorizmom bit će odmah odbijeni.

Zašto je program stvoren?

Sustav viza za raznolikost uveden je kroz Zakon o imigraciji iz 1990. godine, a na snagu je stupio 1995. godine. Potreba za novim programom javila se krajem 1980.-ih, kad je na desetke tisuća nedokumentiranih imigranata iz Irske stiglo u SAD. Prema riječima politologinje Anne Law sa Sveučilišta u Brooklynu, istaknuti članovi Kongresa, inače talijanskog i irskog podrijetla, lobirali su za uvođenje novog zakona. Američki zakonodavci smatrali su da doseljenici iz Azije i Latinske Amerike izguravaju starije imigrantske skupine.

Nova politika bila je nastavak imigracijskog zakona iz 1965. godine, čiji je cilj tada bio uklanjanje postojećeg sustava kvota koji je naveliko koristio bijelim Europljanima.

Zakon iz 1965. godine umjesto toga se fokusirao na izučene radnike i obiteljski sponzorirane vize. Ali kritičari su tvrdili da on neproporcionalno favorizira imigrante iz država poput Meksika, Indije, Kine i Filipina.

Može li Trump ukinuti sustav?

Sam predsjednik nema ovlasti za ukidanje programa i mora se osloniti na Kongres koji mora izglasati nove imigracijske zakone.

Trump je podupro konzervativni prijedlog zakona u američkom Senatu kojem je cilj ukidanje viza za raznolikost, prepoloviti broj imigranata u Americi i ograničiti broj izbjeglica. Kongresnici su već ranije dali do znanja da reforma imigracijskog zakona nije prioritet, već da su fokusirani na zdravstveni i porezni sustav.

Tko najviše ulazi u Ameriku putem lutrije?

Zakon je originalno predstavljen kako bi povećao europsku imigraciju, ali je također rezultirao većim stopama imigracije, poglavito iz Afrike. Prema podacima Istraživačkog centra Pew, imigranti iz suptropske Sahare imaju najveće šanse, veće nego bilo koja druga imigracijska skupina, ulaska u SAD putem lutrijskog sustava. Državljani zemalja koje su se našle na Trumpovoj crnoj listi također su ušli u Ameriku putem lutrijskog sustava. Štoviše, prema podacima State Departmenta, oko 10.500 građana država koje je Bijela kuća stavila na crnu listu i zabranila ulazak u SAD, izabrani su putem viza za raznolikost.

Koliko Hrvata dobije vizu na lutriji?

Prema javno dostupnim podacima američke vlade najviše hrvatskih državljana je trajnu američku vizu na lutriji dobilo 2014. godine, a najmanje 2008. godine. Dakle 2014. je 41 osoba dobila na lutriji vizu, dok je 2008. svega njih 18 izborilo pravo na trajan boravak u SAD-u. Prošle, 2016. godine, preko lutrije su izdane 22 vize hrvatskih državljanima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr