PROGOVORILA ŽRTVA

ŠIRI SE MONSTRUOZNA VRSTA KRIMINALA: ‘U jednoj noći bila sam s 10 muškaraca koji su sa mnom radili što su htjeli…’

Bosna i Hercegovina bori se protiv porasta trgovine ljudima, konkretnije trgovine djecom. Od 35 žrtava trgovine ljudima u BiH prošle godine, pola je maloljetnika, što pokazuje trend rasta broja djece koja se radno eksploatiraju, a stručnjaci upozoravaju da pravosuđe preblago pristupa ovoj vrsti kriminala.

TRGOVINA LJUDIMA: Potresna ispovijest žene koja je preživjela pakao prisilne prostitucije

Prethodnih godina BiH je bila zemlja tranzita i odredišta, a sada je zemlja porijekla žrtava, uglavnom djece koju se iskorištava za rad i koju se prisiljava na prosjačenje.

Pravosuđe ne radi svoj posao

Socijalni pedagozi i ostali stručnjaci kažu da BiH pravosuđe ne shvaća ovaj problem ozbiljno te da su žrtve u konačnici prepuštene nevladinim organizacijama. Pravosuđe je, kažu, presporo, kazne su blage, a žrtve imaju teškoće s ponovnim uključivanjem u zajednicu zbog stigmatizacije.

Jedna maloljetna žrtva je, putem izjave dostavljene Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), kazala kako je tretirana kao rob i svakodnevno seksualno zlostavljana, prenosi Detektor.ba.

‘Događalo se da u jednoj noći promijenim i na desetine muškaraca, koji su od mene radili ono što su oni htjeli. Nisam se mnogo odupirala, jer nisam smjela. Svako odupiranje je mučenje više, jedan šamar više i jedan muškarac više’, rekla je žrtva.

Toj djeci je uništen život

Direktorica Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) EMMAUS Amela Efendić, kaže da se slučajevi trgovine ljudima u BiH rješavaju presporo. ‘Kazne su propisane, ali su daleko od implementacije. Izriču se mnogo manje kazne od onih propisanih zakonom… Vi kad imate dijete koje ste trgovali, seksualno zlostavljali, koje ste snimali i čiji ste pornografski sadržaj dijelili, koje ste tjerali u radnoj eksploataciji da radi za vas, koje ste iskorištavali na razne načine – mučili ga, zlostavljali, tukli ga – vi ste njemu uništili život’, smatra Efendić.

DJECU MAME PREKO INTERNETA: U Hrvatskoj lani 37 žrtava trgovine ljudima

Ovo je izjava jedne žrtve koju je obitelj eksploatirala u svrhu prosjačenja.

‘Najstariji brat nas je redovno tjerao da prosimo i donosimo 20 maraka svaki dan kući. U suprotnom bi nas tukao jer mu je tako naredio otac. Majka je bila na mojoj strani, ali nije mogla pomoći… Brat me je tukao tako što me zavezao i objesio za kuku od goveda, a dok visim, skinuli bi mi garderobu i udarali me mokrim šlaufom’, ispričala je ova djevojčica, jedna od 50 maloljetnih žrtava koje su u posljednjih pet godina utočište pronašle u sigurnoj kući EMMAUS-a u BiH.

Uglavnom uvjetne presude

Od 2013. do kraja prošle godine u BiH je doneseno 65 presuda protiv 142 osobe za trgovinu ljudima i djela u vezi s trgovinom. Najveći broj presuda je uvjetnih – njih 26, a 24 su zatvorske kazne. Sedam presuda je oslobađajućih, a u šest slučajeva je izrečena novčana kazna.

BIO NA TJERALICI INTERPOLA: Zbog trgovine ljudima u BiH uhićen hrvatski državljanin

Trend rasta broja predmeta zabilježen je prošle godine, kada su tužiteljstva u BiH vodila 20 istraga protiv 30 osoba, a podignuto je devet optužnica protiv ukupno 15 osoba.

Prema izvještajima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta, od 2010. godine do danas evidentirano je 56 kaznenih djela trgovine djecom i maloljetnim osobama.

Povratak na Net.hr