POČELI KAO SVODNICI

TRGOVCI ŽENAMA DANAS USPJEŠNI BIZNISMENI: Ovaj je srpski trojac stajao uz bok makedonskom kralju prostitucije

Makroi koji su u Srbiji stjecali bogatstvo i uspjeh u isto vrijeme kada i prije nekoliko dana ubijeni makedonski kralj prostitucije Dilaver Bojku (58), zvani Leku, na vrijeme su se povukli i sada, kao kontroverzni biznismeni, ulažu, ali i troše novac koji su zaradili kao svjetski poznati trgovci ženama.

Riječ je o Milivoju Zarubici, poznatijem pod nadimkom Puja koji je samo nekoliko godina mlađi od Leke, te Mladenu Dalmaciji i Safet Cucak također osuđivanima zbog trgovine ženama i organizirane prostitucije. Kazne su im, kao i Lekina, bile minimalne, a žrtve su mahom bile devojke iz Ukrajine i Moldavije.

OTKRIVENO ZAŠTO JE UBIJEN POZNATI MAFIJAŠ: ‘U balkanskog Kralja prostitucije pucao je profesionalac…’

“Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, Puja je bio možda najmoćniji igrač u trgovini ženama. Umiljavao im se kupovinom garderobe, nakita, plaćanjem telefonskih računa, da bi ih zatim uvukao u prostituciju. Mnoge od tih djevojaka smatrale su ga zaštitnikom, pa nisu ni bile svjesne da su postale žrtve. Poslije ih je slao u Italiju, gdje su također radile u njegovim bordelima”, priča Blicov sugovornik iz sigurnosnih struktura, a upoznat s Pujinom “karijerom”.

Ističe kako su te žene bile toliko očarane njime da su čak stajale i u njegovu obranu pred zakonom kao u slučaju njegovog motela “Sveti Nikola” u Rakovici, kada su se s njim popele na krov objekta 2002. kako bi spriječile njegovo rušenje, što je namjeravana inspekcija. Policija je tada u motelu otkrila prostorije u kojima su devojke pružale seksualne usluge. Kasnije je uhapšen u “Sablji”, također zbog trgovine ženama, a policija ga je našla skrivenog ispod gomile ugljena.

Istraga je pokazala da je sa svojom grupom krajem 2002. i početkom 2003. pokušao prodati 11 državljanki Moldavije u Italiju. Na saslušanju je tvrdio da “protiv njega nema dokaza” i da mu “policija ne može ništa”. Pušten je na slobodu, no ponovno je završio u zatvoru 2010. zbog trgovine kulturnim dobrima. U to vrijeme u antimafijaškom sudu u Bolonji osuđen je na 17 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 eura zbog kaznenog djela trgovine ljudima i mafijaškog udruživanja. Žrtve su mahom bile Rumunjke, Ukrajinke i Moldavke.

Oženio se i smirio

Prema posljednjim napisima iz medija od prošle godine oženio se Dušicom Jevđenović, državnom starletom koja je prijetila policajcima. Kao i sin makedonskog kolege Bojkua, i njegovi potomci su uhićeni, doduše ne zbog organiziranja prostitucije, već zbog silovanja i razbojništva.

Mladen Dalmacija bio je student Bogoslovnog fakulteta kada je počeo kao svodnik. Krajem 90-tih uhićen je, a u stanu u Beogradu policija je zatekla Ukrajinke i Moldavke, među kojima je bilo i maloljetnica. Kasnije je osuđen na osam godina kao organizator grupe za prebacivanje Ukrajinki u Italiju zbog prostitucije. Djevojkama je obećavao da će u Njemačkoj čuvati djecu ili konobariti i tako zarađivati oko 300 do 400 eura dnevno. Uhićen je u Italiji i izručen Srbiji, no ranije je pušten iz zatvora zbog dobrog vladanja.

Novopazarac Safet Cucak, zvani Sajo Talijan, osuđen je na deset i pol godina zatvora kao vođa sedmeročlane skupine trgovaca ljudima koja je od 2003. do 2008. u Beogradu i Novom Pazaru varala siromašne žene, a potom ih uz silu i pretnju primorala na prostituciju. Osim Cucka, osuđeni su i Izet Habibović i Slaviša Vidojević na po sedam godina, Samel Škrijelj na pet godina i deset mjeseci, a Faik Cucak na tri godine zatvora. Sevdija Markišić osuđen je na kaznu zatvora od dvije godine i sedam mjeseci, a Safetova supruga Nada Stojković na tri godine zatvora.

Povratak na Net.hr