POPUT GRIPE

TREBAT ĆE SE CIJEPITI SVAKE GODINE DO KRAJA ŽIVOTA? Britanski dokument na 68 stranica sve otkrio: ‘Već ove jeseni moramo opet’

U planu popuštanja zaključavanja Velike Britanije može se iščitati da tamošnja vlada pretpostavlja da će revakcinacija vjerojatno postati redoviti dio suzbijanja Covida-19

Cijepljenje protiv Covida-19 moglo bi postati redoviti dio zime, baš kao i protiv gripe, tvrde ministri u Velikoj Britaniji. Revakcinacija protiv bolesti “vjerojatno će postati redoviti dio” suzbijanja bolesti, rekla je vlada. Skriveno u planu za ublažavanje zaključavanja Borisa Johnsona također je otkriveno da ministri planiraju još jedan proces cijepljenja protiv Covida ove jeseni, javlja Daily Mail.

S obzirom na to da su cjepiva napravljena tek prošlog proljeća, znanstvenici trenutno ne znaju koliko traje imunost izazvana cjepivom protiv Covida-19.

“To je zato što, kao što je slučaj s mnogim cjepivima, zaštita koju pružaju s vremenom može oslabiti”, piše u dokumentu od 68 stranica koji je izradio 10 Downing Street. “Također je moguće da se pojave nove inačice virusa protiv kojih su trenutna cjepiva manje učinkovita”, dodaje se.

VELIKO OTKRIĆE: Nekima je dovoljna samo jedna doza cjepiva; ‘Djeluje kao turbo punjenje antitijela, čak i kod zaraznijih sojeva virusa’

HOĆE LI EUROPA I HRVATSKA UVESTI COVID-PUTOVNICE? Na crnom tržištu već kruže lažirane potvrde, ali to nije jedini problem

Zabrinutost zbog južnoafričkog soja

Nijedna od inačica za koje se zna da kruže Britanijom, poput sojeva iz Kenta i Južnoafričke Republike, nisu otporne na trenutna cjepiva. Ali studije sugeriraju da posebno južnoafrička inačica nosi mutaciju koja joj omogućuje djelomično izbjegavanje prirodnog i cjepivom induciranog imunosnog odgovora.

Jedna alarmantna studija iz Južne Afrike otkrila je da je cjepivo AstraZenece imalo “minimalan učinak” u zaustavljanju da zaraženi ljudi razviju simptome. Unatoč zabrinutosti, vrhunski znanstvenici koji savjetuju britansku Vladu inzistiraju kako bi i cjepiva AstraZenece i Pfizera i dalje trebala štititi od teških oblika bolesti, smanjiti rizik od smrti i ublažiti pritisak na britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

“Vlada planira kampanju revakcinacije, koja će vjerojatno trajati kasnije ove godine u jesen ili zimu. Bilo koje docjepljivanje vjerojatno će se sastojati od jedne dodatne doze cjepiva protiv Covida: idealno pojačanje može biti novo cjepivo posebno dizajnirano protiv varijante virusa. Dugoročno će revakcinacija vjerojatno postati redoviti dio suzbijanja Covida”, navodi se u dokumentu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr