'AJMO SVI SKUPA

‘TREBAMO MU JASNO ODGOVORITI’: Hollande poziva Europu da zbije redove pred Trumpom

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je u subotu Europu da se ujedini i da ‘snažan’ odgovor njegovu američkom kolegi Donaldu Trumpu koji je Brexit ocijenio ‘sjajnom stvari’.

“Mislim da mu moramo dati snažan odgovor”, istaknuo je Hollande na rubu summita sedmerih zemalja juga Europske unije, nekoliko sati prije svog prvog telefonskog razgovora s novim stanovnikom Bijele kuće.

“Kada predsjednik Sjedinjenih Država govori o Europi i o modelu Brexita za druge zemlje, mislim da mu moramo odgovoriti”, istaknuo je.

“Kada američki predsjednik govori o klimi ističući da još nije siguran u korisnost tog ugovora, moramo mu odgovoriti”, nastavio je Hollande.

Francuski predsjednik je upro prstom i u “protekcionističke mjere koje bi mogle destabilizirati gospodarstva” i u odbijanje Donalda Trumpa da prihvati izbjeglice.

NE ODNOSI SE NA DRŽAVE S KOJIMA POSLUJE: Trumpova izvršna uredba o imigrantima završila na sudu

Zalaganje za blaža proračunska pravila

Kao i na prvom summitu južnih europskih zemalja održanom u rujnu 2016. u Ateni, sedam članica je raspravljalo o načinima popuštanja europske proračunske stege koju Njemačka želi strogo provoditi i “pravednije raspodjele tereta” u prihvatu izbjeglica.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni je još u petak odredio smjer rasprave ocijenivši da bi tema gospodarskog rasta morala biti “u središtu” politika, pozivajući ipak Europu na “blažu” primjenu proračunskih pravila.

Njegov španjolski kolega Mariano Rajoy je pak istaknuo da su “propisi tu da bi se poštovali, a ljudi su tu da bi se oni razumno poštovali”.

Summit mediteranskih zemalja EU-a na kojemu uz Italiju, Francusku, Španjolsku i Portugal sudjeluju Grčka, Cipar i Malta, treba se završiti zajedničkom izjavom u kojoj će sudionici pozvati na “snažnu i jedinstvenu” Europsku uniju i na gospodarski oporavak kontinenta.

STATUS PRVOG ČOVJEKA FACEBOOKA ZARADIO POLA MILIJUNA LAJKOVA: Zuckerberg osudio Trumpov potez i oštro reagirao

Mediteranski klub

Zadaća susreta na vrhu je uskladiti stajališta prije europskog summita 3. veljače na Malti na kojemu će se razgovarati o budućnosti EU-a bez Velike Britanije i onog koji se 25. ožujka treba održati u Rimu radi obilježavanja 60. obljetnice Rimskih ugovora i udaranja temelja za novi europski projekt.

Razgovarat će se i o sigurnosti, obrani, izbjegličkoj krizi i ilegalnom useljavanju.

Za razliku od njemačke desnice koja je summit u Ateni nazvala sastankom “Mediteranskog kluba” koji može unijeti razdor u Europu, zemlje juga tvrde da žele naznačiti smjer koji će donijeti korist čitavom EU-u.

GOOGLE NA NOGAMA ZBOG TRUMPOVE UREDBE: ‘Ovakva diskriminacija mogla bi ozbiljno ugroziti naše poslovanje’

Prije puta u Lisabon francuski predsjednik se u Berlinu sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Francuska je ujedno zemlja juga i zemlja sjevera, ona gradi mostove između tih dvaju područja. Nema nikakvog razloga tražiti sukob s Njemačkom”, istaknuo je za AFP Guntram Wolff, ravnatelj analitičkog instituta Bruegel.

Povratak na Net.hr