NAJVEĆA MOGUĆA KAZNA

TRAŽI SE 20 GODINA ZATVORA ZA ABDELSLAMA I POMAGAČA: ‘Planirali su ubojstvo francuskih i belgijskih policajaca u Bruxellesu’

‘Zašto nisu pobjegli čekajući policiju na vratima? Činjenica da su ostali, znači da su htjeli napasti i svladati neprijatelja, ubiti policajce budu li otkriveni.’

Dvadeset godina zatvora zatražilo je belgijsko tužiteljstvo u ponedjeljak u Bruxellesu za Salaha Abdeslama i za Sofianea Ayarija koji mu je pomagao u bijegu i koji je, kao i on, optužen za pucnjavu na policiju u ožujku 2016., uz zahtjev da moraju odslužiti dvije trećine kazne.

MOZAK TERORISTIČKOG MASAKRA U PARIZU NA SUDU: ‘Ne bojim se vas i vaših saveznika, vjerujem u Alaha’

ABDESLAM IDE NA SUD: Uskoro počinje proces jedinom preživjelom iz grupe terorista koja je ubila 130 ljudi u Parizu

‘Bio je to pravi ratni prizor’

To je najveća moguća kazna predviđena za pokušaj ubojstva policajaca, rekla je predstavnica saveznog tužiteljstva Kathleen Grosjean.”Policajci su se našli u pravom ratnom prizoru (…) Čudo da nije bilo mrtvih” među njima, rekla je Grosjean. Usto je ocijenila da su bjegunci sigurno bili planirali ubojstvo. “Zašto nisu pobjegli čekajući policiju na vratima? Činjenica da su ostali, znači da su htjeli napasti i svladati neprijatelja, ubiti policajce budu li otkriveni”, rekla je. Na francuske i belgijske istražitelje je otvorena vatra tijekom rutinske pretrage stana u bruxelleskoj četvrti 15. ožujka 2016.

Tri policajca su ranjena, a alžirski džihadist Mohamed Belkaid je ubijen u pucnjavi koja je trebala omogućiti bijeg Salaha Abdeslama i Sofianea Ayarija. Salah Abdeslam (28), ključni je osumnjičeni za pariške napade 2015., i u ponedjeljak u zoru bio je prevezen u Bruxelles iz pariškog zatvora gdje čeka suđenje za džihadistički napad u Parizu. Abdeslam, kojemu se u Belgiji sudi za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja, u tom prvom pojavljivanju u javnosti, odbio je odgovoriti na pitanja suca rekavši da njegova šutnja ne znači da je zločinac.

Brani se šutnjom

“Ne želim odgovoriti ni na jedno pitanje, ali moja šutnja ne čini od mene zločinca, to je moja obrana”, rekao je sudu. Potom je govorio o svojoj vjeri, islamu. “Ono što zaključujem to je da se muslimane tretira na najgori mogući način”. Kod njih, kako je rekao, ne postoji presumpcija nevinosti. Abdeslamovo očito odbijanje suradnje sa sudom moglo bi biti razočaravajuće za Parižane koji su se nadali da bi mogao progovoriti nakon više od dvije godine šutnje i dati neke naznake o tome kako i zašto je izveo napade u kojima je u Parizu u studenom 2015. poginulo 130 ljudi.

Povratak na Net.hr