ELIMINACIJA FENYE

TRANSFORMACIJA IZ GULAGA: Rusija zabranila prostačenje u zatvorima

Rusija je zabranila je prostačenje i psovanje u zatvorima.

Zatvorski jezik u narodu poznat kao ‘fenya’ već je duže vrijeme boljka ruskih vlasti. Naime, jezik se proširio na ulice i škole te doprinosi promociji gangsterske kulture, javlja RT.

Po 80 zatvorenika u jednoj sobi

Novim pravilima zabranjuje se korištenje “prijetećih, uvredljivih i klevetničkih riječi i žargona” u interakciji zatvorenika.

Kako će stražari nadzirati provođenje novog pravila nije baš jasno. Naime, mnogi ruski zatvorenici borave u ćelijama nalik na barake. U jednoj takvoj ćeliji ima ih i po 80.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin došao na vlast, 2014. godine zakonom je zabranjeno prostačenje u knjigama i kazalištima. Ako umjetničko djelo sadrži psovke obavezno se mora označit oznakom “Za odrasle”.

Grade manje ćelije

Inače, psovanje je dio bogate ruske tradicije; dio je kulture i često je u literaturi.

Zabrana psovanja u zatvorima dio je pokušaja reformiranja zatvorskog sustava iz onog nalik na gulag koji doprinosi recidivizmu. Vlasti se fokusiraju na izgradnju  malih ćelija za zatvorenike  i jačanje discipline. Pritvorenici, koji ponekad čekaju suđenje godinama, sada imaju pravo na primjerice gel za tuširanje, dezodorans, električne kuhače za vodu i slično, javlja New York Times.

Povratak na Net.hr