UDAR U PAKISTANU

TERORISTIČKI NAPAD NA POLICIJSKU AKADEMIJU: Upali u spavaonice i ubili najmanje 60 ljudi, ranjeno 117

Najmanje 60 osoba je ubijeno, a 117 ranjeno u napadu skupine naoružanih muškaraca na policijsku akademiju u jugozapadnom pakistanskom gradu Quetti kasno u ponedjeljak navečer, prenose agencije.

Više od 200 polaznika nalazilo se u trenutku napada u zgradi policijske akademije, rekli su dužnosnici dodavši da su neki od njih tijekom napada koji je trajao pet sati držani kao taoci. Većina poginulih su policijski kadeti.

MEĐU 72 UBIJENIH 29 DJECE: Pakistan u šoku, 5.000 uhićenih koji se dovode u vezu s krvavim napadom

“Napadači su upali u našu spavaonicu … počeli su nasumično pucati, a mi smo počeli bježati”, rekao je za lokalne medije jedan kadet koji je preživio napad.

Nitko nije preuzeo odgovornost

Mir Sarfaraz Bugti, ministar unutarnjih poslova pokrajine Baluchistan, potvrdio je da su naoružani napadača napali spavaonice u kojima su se kadeti odmarali i spavali. “Dva napadača su se raznijela aktiviravši eksplozivne pojaseve, a trećeg je hicem u glavu ubio pripadnik snaga sigurnosti”, rekao je Bugti. Mediji su ranije objavili da je bilo pet ili šest napadača.

PAKISTAN U ŠOKU: U samoubilačkom pokolju u lunaparku ubijene 72 osobe od čega 29 djece

Niti jedna skupina nije zasad preuzela odgovornost za napad, ali jedan od najviših zapovjednika u Baluchistanu, general Sher Afgun, rekao je medijima da su službe zabilježile telefonske razgovore između napadača i njihovih nalogodavaca iz kojih se vidi da pripadaju militantnoj skupini Lashkar-e-Jhangvi povezanoj s talibanima.

Operacija trajala 5 sati

Skupina Lashkar-e-Jhangvi, čije je sjedište u pokrajini Punjab, već je prije izvodila napade u Baluchistanu. Nije, međutim, jasno s kojim bi motivom skupina napala policijsku akademiju, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Pripadnici vojske i policije stigli su u akademiju 20 minuta nakon početka napada i pokrenuli operaciju koja je trajala oko pet sati, rekao je ministar.

JOŠ JEDAN NAPAD BOMBAŠA SAMOUBOJICE: Najmanje 14 ljudi ubijeno u Pakistanu

Dobro koordiniran napad

Napad izveden u ponedjeljak navečer najteži je u Pakistanu nakon napada bombaša samoubojice na skupinu ožalošćenih u bolnici u Quetti u kojemu je poginulo 70 osoba. Prema izvješćima sigurnosnih snaga, ovaj je napad bio dobro koordiniran, a napadači su pucali s nekoliko položaja. Nakon toga ušli su u zgradu gdje se odmaralo ili spavalo između 200 i 250 kadeta, rekli su pripadnici snaga sigurnosti.

Grad Quettu dugo se smatralo bazom afganistanskih talibana, čiji su se vođe često tamo sastajali, a nasilje nije rijetkost u pokrajini Baluchistan gdje separatisti često napadaju pripadnike sigurnosnih snaga.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr