banner

JURI RATAS

TO SE OBIČNO TAKO RADI: Estonski premijer najavio ostavku zbog sumnjivog državnog zajma, suradnici mu osumnjičeni za korupciju

Estonski premijer najavio je ostavku zbog državnog zajma za nekretninski projekt kojemu su prethodili neovlašteni sporazumi između jednog agenta za nekretnine, inače donatora vladajuće stranke te glavnog tajnika i savjetnika ministra financija

Estonski premijer Juri Ratas najavio je u srijedu ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njegove stranke Centar. Ratas je u srijedu rekao da želi preuzeti političku odgovornost i omogućiti da se razjasne optužbe.

Pravosudne vlasti u toj članici Europske unije prethodno su pokrenule istragu o državnom zajmu za nekretninski projekt, naveo je glavni tužitelj. Četvero ljudi je u pritvoru od utorka. Među osumnjičenicima su glavni tajnik stranke, savjetnik ministra financija i agent za nekretnine koji je često donirao stranci koja je također osumnjičena kao pravna osoba. Glavni tužitelj Taavi Pern rekao je da nema saznanja da je Ratas znao što se događa.

Istragu je potaknuo državni zajam od gotovo 40 milijuna eura koji je Kredex odobrio na ljeto za razvoj nekretninskog projekta u Tallinu. Navodno su takvoj odluci prethodili neovlašteni sporazumi. Velika donacija stranci uoči izbora na jesen također je bila vezana uz odluku o državnom zajmu, naveo je Pern. Ratasov ljevičarski Centar u koaliciji je s desničarskom populističkom Konzervativnom narodnom strankom Estonije (EKRE) i konzervativnom strankom Isamaa koje su zatražile objašnjenja.

Povratak na Net.hr