'TO ĆU PAMTITI DO KRAJA ŽIVOTA'

‘TO NIJE MOJ SIN’; Nakon 600 dana samice majka ga nije prepoznala: ‘Govorio je svojim jezikom, kosti su mu stršale, zubi propali, lajao je…’

Amerikanac je živio u samici od 2016. do 2018. te je jedva preživio, a jedino što mu je bilo dopušteno jest izlazak iz ćelije za vrijeme tri tuširanja tjedno i dva sata dnevno kada je mogao vježbati u dvorištu veličine parkirnog mjesta

Državni zatvor Red Onion u saveznoj državi Virginiji u SAD-u, bio je dom za 28-godišnjeg zatvorenika Tyquinea Leeja. Kada mu je njegova majka Takeisha Brown došla u posjet vidjela je da njezin sin više nije isti, prenosi Business Insider.

“Nisam ga prepoznala, ugledala sam nekoga tko nije moj sin. Bio je tako malen, govorio je vlastitim jezikom u brojkama. Kosti su mu stršile, zubi su mu propali, odjeća koju je imao na sebi bila je prljava. Užasno, taj prizor ću pamtiti do kraja života”, rekla je uznemirena majka za The Appeal.

Naime, Leejeva priča samo je jedna od tisuća njih kada se govori o samici u SAD-u. Stručnjaci ističu da samicu u Americi treba radikalno skratiti i da je boravak ondje nehuman. Lee je 2011. godine sa svojom djevojkom osuđen na 78 godina zatvora zbog provala u kuće.

Lee je boravio 600 dana u samici u Red Onionu, zatvoru maksimalne sigurnosti. Amerikanac je živio u samici od 2016. do 2018. te je jedva preživio. Jedino što mu je bilo dopušteno jest izlazak iz ćelije za vrijeme tri tuširanja tjedno i dva sata dnevno kada je mogao vježbati u dvorištu veličine parkirnog mjesta.

DRŽAVA U KOJOJ NA TISUĆE LJUDI DOBROVOLJNO ODLAZI U ZATVOR: ‘Život iza rešetaka mi je pružio osjećaj slobode’

Hrana koju je dobivao bila je pljesniva, smršavio je 30 kg

Kada je Lee prosvjedovao zbog mjere samice, zatvorski službenici su ga maltretirali 25 puta, navodi se u tužbi njegove majke protiv Ureda za popravne ustanove Virginije 2019.

Kada je Lee prosvjedovao zbog svoga liječenja, zatvorski su ga službenici maltretirali 25 puta, navodi se u tužbi njegove majke protiv Ureda za popravne ustanove Virginije (VDOC) 2019. godine. Lee je ponekad dobivao prljavu i pljesnivu hranu punu crva te je izgubio više od 30 kilograma, prema The Appealu. Kako se njegovo psihičko i fizičko stanje pogoršavalo, počeo je govoriti u brojkama i potpisivao se nasumičnim slovima.

Nakon što je njegova majka od zatvorskog osoblja tražila da Leeja maknu iz samice, rečeno joj je da će morati ispuniti niz zahtjeva, uključujući i zbirku radnih knjiga. Inače, to je bio nemoguć zadatak s obzirom na mentalno zdravlje njezina sina, primijetili su iz MacArthur Justice Centra.

Slika iz djetinjstva: Tyquine Lee i njegova majka Takeisha Brown
FO: MacArthur Justice Center

Lajao i režao poput psa

Leejeva majka i sestra putovale su po 12 sati kako bi ga mogle vidjeti kroz barijeru pleksiglasa, međutim, u jednom trenutku posjeti su mu bili zabranjeni. To je trajalo šest mjeseci i ostavilo je mladog zatvorenika bez obiteljskih kontakata.

“Prije nego smo krenuli kući počeo bi lajati i režati poput psa. Satima sam nakon toga plakala u kupaonici i molila Boga da se smiluje mom sinu”, rekla je majka za The Guardian.

Naposljetku, Lee je vraćen među zatvorenike i to 2018. nakon dijagnoze poremećaja ličnosti i shizofrenije.

Odšteta veća od 100.000 dolara

Veći dio svog života se 28-godišnjak borio s problemima mentalnog zdravlja i do svoje 10. godine bio je četiri puta hospitaliziran. U siječnju je Brown postigla nagodbu sa zatvorom da se Lee premjesti u kaznionicu bliže obitelji, u New Jerseyju. Mladić će od zatvora primiti odštetu veću od 100.000 američkih dolara.

Zatvor Red Onion stekao je lošu reputaciju 2016. nakon što je prikazan u mučnom dokumentarnom filmu “Samica”, redateljice Kristi Jacobson. Kaznionica u Virginiji izgrađena je 1998. godine te je namijenjena smještaju kriminalaca koji se smatraju “najgorima od najgorih”.

Danas se taj zatvor smatra “krajnjom linijom” za zatvorenike koji su prekršili pravila u drugim zatvorima, piše Business Insider.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr