PROCURILI DOKUMENTI

TKO SE ZARAZI U OVOJ DRŽAVI DOBIT ĆE VIŠE OD 4.000 KUNA: Brine ih što samo jedna od četiri osobe završi u samoizolaciji

Predlaže se prekid isplate od 500 funti za bliske kontakte te se umjesto toga predlaže davanje brzih testova koje će koristiti prije odlaska na posao

U Engleskoj su “procurili” vladini dokumenti u kojima se predlaže da svi koji se zaraze koronavirusom dobiju 500 funti. Riječ je o iznosu koji je veći od 4.000 kuna. Ideja je to koja se pojavila ovaj tjedan jer su vlasti zabrinute što samo jedna od četiri osobe ode u samoizolaciju na 10 dana.

Trenutačno Britanci koji moraju u samoizolaciju jer imaju Covid ili zato što su nečiji kontakt mogu tražiti svojevrsnu subvenciju od 500 funti od države za test na koronu i praćenje testiranja.

No, milijuni ljudi nisu podnijeli zahtjev za tom subvencijom jer moraju raditi pa ne mogu podnijeti zahtjev u nadležnom vijeću. Zato bi plaćanje iznosa od 500 funti svima koji imaju pozitivan test bio jedna od četiri mogućnosti iz dokumenta od 16 stranica koji je na uvid dobio The Guardian.

BRITANCE POGODILA OLUJA ‘CRISTOPH’: ‘Napustite domove, opasnost je ogromn’; Premijer upozorio: ‘Pripremite se, nije gotovo’

Što se još predlaže?

U izvješću koje je “procurilo” u utorak stoji da Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb preferira opciju univerzalnog plaćanja. Koštalo bi do 453 milijuna funti tjedno ako bi bilo 60.000 slučajeva dnevno, što je 12 puta više od trenutne sheme potpore.

Ostale tri opcije ograničile bi isplate na ljude koji imaju pozitivan test i ne mogu raditi kod kuće (244 milijuna funti tjedno), ali i isplate ljudima na beneficije ili prihode manje od 26.495 funti godišnje). No, tu je i opcija zadržavanja postojećeg sustava, ali i proširivanja financiranja na vijeća.

Također, predlaže se prekid isplate od 500 funti za bliske kontakte te se umjesto toga predlaže davanje brzih testova koje će koristiti prije odlaska na posao, piše Guardian.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr