NOVA TEORIJA O 1941.

TKO JE UKRAO 204 KOVČEGA ZLATA ‘STARE JUGOSLAVIJE’? Povjesničari tvrde da kralj Petar nije ‘zbrisao’ s narodnim blagom

Dvojica srbijanskih povjesničara iznijela su novu teoriju o bijegu kralja Petra II. koji je napustio Jugoslaviju 1941. i prema dosadašnjim vjerovanjima sa sobom odnio narodno blago. Tvrde kako on nije taj koji je ukrao zlato.

Srbijanski povjesničari Dušan Babac i Aleksandar Ognjević istražili su i svojoj knjizi “Tajne kraljevskog blaga” donose novu teoriju o nestanku zlata nakon što je kralj Petar Karađorđević 1941. pred rat pobjegao iz tadašnje Jugoslavije, pišu Večernje novosti, a prenosi Telegraf.rs.

Dosad se vjerovalo kako je sporno zlato odnio sam kralj, no dvojica povjesničara tvrde da nije tako. “Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živio bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmijenio! Ovu priču su sustavno poslijeratnih godina proturali protivnici monarhije i kao mantru, prenijeli je na svoje potomke”, kaže Dušan Babac.
Dodaje da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svjetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno prije ratnih sukoba planski nastojala sačuvati novac i zlato te ih skloniti na sigurno.

kralj Petar II Karađorđević

Ipak, tijekom povlačenja prema Crnoj Gori dio novca je spalila kako ne bi došao u ruke okupatora.

“Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Talijani su u travnju i svibnju 1941. zaplijenili 179 s 8393 kilograma čistog zlata. Od preostalih 25, Nijemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponijela vlada, pet generali, jedan je ukraden, a pet je otela Ozna poslije rata”, navodi Babac.

Također tvrdi kako su nakon kapitulacije Italije, Nijemci zaplijenili i jugoslavensko zlato. Kasnije su ga pronašli Amerikanci. Italiji je vraćeno tek poslije Londonskog sporazuma, a Jugoslaviji na temelju Ugovora o miru.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr