IMAM IZ RIPOLLA

TKO JE ARHITEKT MASAKRA U BARCELONI? ‘Svi su oni bili dobri dečki, taj čovjek im je zatrovao mozak! Podivljali su nakon Ramazana’

“Svi su oni bili dobri mladići dok ih on nije radikalizirao”, kazao je otac dvojice mladića koji su izveli krvavi teroristički napad prošloga četvrtka u Barceloni upirući prstom u lokalnog imama u gradiću Ripollu na sjeverozapadu Katalonije.

OTKRIVENA JOŠ JEDNA ŽRTVA KRVNIKA S LA RAMBLE: Vozač kombija smrti ubio i 34-godišnjeg Španjolca čijim je automobilom pobjegao

“Nakon Ramazana kao da su pomalo podivljali”, kaže Brahmain Aallaa, otac 18-godišnjeg Saida i 22-godišnjeg Youssefa koji su ubijeni nakon dvaju terorističkih napada u Barceloni i Cambrilsu prošloga četvrtka u kojima je ukupno ubijeno petnaest ljudi, a stotinjak ozlijeđeno.

OBJAVLJENE NOVE SNIMKE ISIS-ovog KRVNIKA IZ BARCELONE, ŠPANJOLSKE VLASTI: ‘Sada smo potpuno sigurni da je on vozač kombija!’

“Imam je bio glavni mozak terorističkih napada”

Daily Mail piše kako se imam Abdelbaki Es Satty, o kojemu govori otac dvojice ubijenih terorista, smatra mozgom terorističkog napada u Barceloni i Cambrilsu.

Pretpostavlja se da je poginuo u eksploziji u Alcanaru, obalnom gradiću nedaleko od Barcelone, gdje je izrađivao eksploziv za napad, no policija još nije potvrdila tu informaciju. Prilikom izrade eksploziva došlo je do istjecanja plina i eksplozije u kojoj je Es Satty navodno poginuo. Policija još nije potvrdila tu informaciju.

I za tog 40-godišnjeg imama lokalno stanovništvo u Ripollu, gdje je prema pisanju El Paisa došao u službu prije dvije godine, kaže da je djelovao sasvim normalno.

Pedesetogodišnji Brahmim Aallaa, podrijetlom Marokanac, inzistira na tome da su njegovi sinovi bili dobri mladići sve dok im imam nije “zatrovao mozak”.

Njegova mlađeg sina policija je ubila nakon napada u Cambrilsu, nekoliko sati nakon napada u Barceloni. Za starijeg sina se pretpostavlja da je također poginuo u eksploziji u Alcanaru.

PREOKRET U ISTRAZI! Policija traga za novim glavnim osumnjičenikom koji je vozio kombi u Barceloni

Imam je održavao veze s Al Kaidom i bombašima iz Madrida

Brahim Aallaa upire prstom u imama koji je navodno dvije godine propovijedao u džamiji u Ripollu, gradiću u kojem je živjelo jedanaest od ukupno dvanaest napadača.

“On je sigurno mogao utjecati na njih”, kazao je tugom shrvani otac dvojice radializiranih mladića.

Za imama Es Sattyja govori se da je imao veze s Al Kaidom i teroristima koji su 11. ožujka 2004. izveli bombaške napade na četiri putnička vlaka u Madridu pri čemu je poginulo 192 ljudi, a ranije njih više od dvije tisuće.

Maria Alba Martinez, čija je obitelj zaposlila Said Aallau u svome kafiću, kazala je da su muslimanske obitelji u Ripollu postale mnogo radikalnije otkako je u tamošnju džamiju stigao Es Satty. Žene su odjednom počele nositi hidžabe što nikada ranije nisu činile.

I otac Mousse Oukabira, kojeg je također ubila policija nakon što je sudjelovao u napadu u Cambrilsu, kazao je da je njegov 17-godišnji sin živio normalnim životom – išao u školu i igrao nogomet za lokalni klub – dok naglo nije postao izrazito religiozan. Isto, kaže, vrijedi i za njegova najstarijeg sina Drissa Oukabira. Obitelj je, inače, u Španjolsku doselila iz Maroka.

KAKO JE IZGLEDALA NOĆ UŽASA IZ SATA U SAT: Pokolj na La Rambli povezan je s eksplozijom koja se dogodila dan ranije…

Imam Abdelbaki Es Satty smatra se mozgom terorističkog napada u Barceloni

“Ne znam kako su moji sinovi mogli počiniti takvo zlo”

“Ne mogu prihvatiti činjenicu da su moji sinovi glavni osumnjičeni za teroristički napad. Nikada nisam primijetio neki znak radikalizma u njihovu ponašanju. Moussa je bio lijep dječak. Nikada nije nikoga povrijedio i bio je fokusiran na učenje. No, nedavno je počeo redovito moliti i više nije propuštao nijednu molitvu”, priča njegov otac koji također smatra da je netko isprao mozak njegovu sinu.

I Hechami Gasi, otac Omara i Mohameda Hychamija, koji su također ubijeni nakon napada u Cambrilsu, upire prst u već spomenutog imama. I on tvrdi da su njegovi sinovi bili “dobri momci” i u izjavi za lokalne medije zdvajajući tvrdi: “Ne znam kako su moji sinovi mogli učiniti takvo zlo”.

I susjedi i znanci radikaliziranih mladića, koji su se pretvorili u teroriste, u čudu govore kako ničim nisu odavali dojam da bi mogli počiniti takav zločin. Neki susjedi govore kako je bijeli kombi kojim je počinjen pokolj na La Rambli bio parkiran noć prije ispred kuće Younesa Abouyaaqouba, jednog od napadača.

“Bio je to taj kombi. Vidio sam kako skidaju naljepnice s bočnih stana vozila, ali ništa mi nije bilo sumnjivo”, kazao je jedan susjed.

SVE ŠTO ZNAMO O NAPADIMA NA KATALONIJU: Prvotni plan im je propao pa su se odlučili za mnogo jednostavniji

 

Povratak na Net.hr