ODCJEPLJENJE KATALONIJE

TISUĆE ŠPANJOLSKIH POLICAJACA STIGLO U KATALONIJU: Moraju osigurati da se zabranjeni referendum o neovisnosti ne održi

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da u Kataloniju šalje više policajaca koji će ondje brinuti o održavanju reda i mira te jamčiti da se ne održi zabranjeni referendum o nevisnosti te španjolske regije.

Katalonija, koja 1. listopada namjerava održati referendum o odcjepljenju od Španjolske, raspolaže vlastitim policijskim snagama koje se zovu Mossos d’Esquadra, no ondje djeluje i državna policija koja u cijeloj regiji ima svoja sjedišta i često surađuje s regionalnim katalonskim snagama reda.

USTAVNI SUD ZABRANIO REFERENDUM, KATALONSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: ‘Ne brane se neovisnost i jedinstvo doma iz kauča’

Već je stiglo tri do četiri tisuće dodatnih policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova nije otkrilo koliko će dodatnih policijskih snaga poslati u Kataloniju. Španjolski mediji pišu da ih je na putu onamo ili ih je već stiglo između 3000 i 4000.

POČELA UHIĆENJA KATALONACA: Španjolski premijer poziva na otkazivanje referenduma o neovisnosti

“Bit će zaduženi za nadzor javnih mjesta i održavanje reda i mira te će djelovati u slučaju održavanja protuzakonitog referenduma”, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova te se dodaje da će djelovati kao potpora Mossosu.

Novopridošli policajci će se pridružiti uobičajenom broju državnih snaga reda u Kataloniji koje čini oko 5000 ljudi, a u regiji će se rasporediti i 17.000 pripadnika Mossosa.

Puidgemont se ne misli pokoriti sudskoj zabrani

Katalonski regionalni čelnik Carles Puigdemont jučer je rekao da će se angažirati na održavanju referenduma, ne pokoravajući se sudskoj zabrani.

Bio je to i drugi dan prosvjeda na ulicama Barcelone gdje su se okupili deseci tisuća ljudi tražeći svoje pravo na glasanje.

KATALONSKI SEPARATISTI TRAŽE POTPORU KRALJA: ‘Misli li itko ozbiljan da mi nećemo glasati na referendumu?’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr