TRAŽE SE REFORME

TISUĆE ODALE POČAST GEORGEU FLOYDU: Policajcu koji ga je usmrtio sudac povisio jamčevinu; ‘Trump sada priprema nekoliko prijedloga’

Nenaoružani četrdesetšestogodišnji Floyd umro je nakon što mu je policajac Derek Chauvin gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, iako se Floyd nije opirao uhićenju zbog pokušaja plaćanja krivotvorenom novčanicom

Tisuće ljudi prošle su u ponedjeljak kroz crkvu u Houstonu kako bi odale počast Georgeu Floydu čija je smrt prije dva tjedna izazvala velike prosvjede širom SAD-a.

Američke zastave vijorile se duž puta prema crkvi Fountain of Praise u Huostonu, koju je Floyd često posjećivao. Njegov lijes izložen je u toj crkvi u ponedjeljak kako bi se od njega mogli oprostiti svi koji to žele prije pogreba u utorak. Jedni su pognuli glavu, drugi su se prekrižili, a treći su podignuli stisnutu šaku pred Floydovim lijesom.

Vatrogasci navode da je nekoliko ljudi, zbog visoke temperature od 34 Celzijeva stupnja, izgubilo svijest dok su čekali u redu te su odvedeni u obližnje bolnice.

POZNATO OD ČEGA JE UMRO GEORGE FLOYD: Imao je srčani zastoj, brojne masnice i posjekotine po tijelu, a bio je i zaražen koronavirusom

“Drago mi je što ima ispraćaj koji zaslužuje”, kazao je ispred crkve Marcus Williams, četrdesetšestogodišnji afroamerički stanovnik Huostona.

“Želim da prestanu policijska ubijanja. Želim da reformiraju proces postizanja pravde i da prestanu ubijati”, dodao je.

GEORGE FLOYD DIGAO JE NA NOGE CIJELI SVIJET, ČAK SU I DJECA NA ULICAMA: Doista je jezivo čega su tako mlada morala postati svjesna

Chauvin prvi put na sudu

Nenaoružani četrdesetšestogodišnji Floyd umro je nakon što mu je policajac Derek Chauvin gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, iako se Floyd nije opirao uhićenju zbog pokušaja plaćanja krivotvorenom novčanicom.

Četrdesetčetverogodišnji Chauvin, optužen za ubojstvo, prvi se puta pojavio u sudnici u Minneaopolisu putem video poziva. Sudac je povisio jamčevinu za privremeno puštanje sa slobode s 1 milijuna dolara na 1, 25 milijuna dolara.

Trojici Chauvinovih kolega, optuženih za pomaganje Floydu, prethodno je određena jamčevina od 750 tisuća dolara za svakog. Tužitelj je prvotno podigao optužnicu protiv Chauvina za tzv. ubojstvo trećeg stupnja, odnosno ubojstvo bez predumišljaja, što je kasnije promijenjeno u optužnicu za ubojstvo drugog stupnja. Ta kategorija podrazumijeva svjesno poduzimanje aktivnosti koje mogu usmrtiti drugu osobu, a predviđa kaznu do 40 godina zatvora.

9 MINUTA MU JE KLEČAO NA VRATU: Policajcu optuženom za ubojstvo Georgea Floyda jamčevina od 1,25 milijuna dolara

Inspirirani pokretom Black Lives Matter (Crni životi vrijede), prosvjednici širom SAD-a pozivaju na rasnu pravdu i reformu policije. Jedna od glavnih krilatica prosvjednika je “uskratite policiji sredstva” , na što je u nedjelju pristao gradonačelnik New Yorka BIll de Blasio koji je obećao da će smanjiti sredstva policiji i usmjeriti višak u socijalne programe.

Prosvjedi su u početku bili obilježeni pljačkom, paljenjem imovine, vandalizmom i nasilnim sukobima s policijom, dok se predsjednik Donald Trump, koji je nekoliko puta prijetio da će rasporediti vojsku na ulice kako bi uveo red ako to ne učine gradonačelnici i guverneri, suočava sa sve većom političkom krizom.

GUVERNER NEW YORKA NAJAVIO POLICIJSKU REFORMU ‘STOP NASILJU’: Planira zabraniti policijski zahvat kojim je ubijen George Floyd

“Uskratite policiji sredstva”

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u ponedjeljak je pričao s Floydovim rođacima više od sat vremena u Houstonu, naveo je obiteljski odvjetnik Benjamin Crump.

“Slušao je ih je, čuo njihovu patnju i suosjećao s njima”, kazao je Crump.

“To je suosjećanje značilo puno tugujućoj obitelji”, dodao je.

Floyd će biti pokopan u utorak na groblju Memorial Gardens u Houstonu, gdje je pokopana i njegova majka.

Demokrati su u Kongresu predstavili zakon prema kojemu bi linč postao zločin iz mržnje na saveznoj razini, dok bi žrtve prekomjerne policijske upotrebe sile, kao i njihove obitelji, mogle podići tužbu na sudu i zahtijevati odštetu, čime bi završila pravna doktrina kvalificiranog imuniteta, prema kojoj vladini dužnosnici ne mogu biti pravno odgovorni osim ako njihovi postupci eklatantno krše zakon SAD-a. U prijedlogu zakona na 134 stranice predviđena je zabrana gušenja i obveza korištenja tjelesnih kamera za pripadnike saveznih snaga sigurnosti, dok su postavljena nova ograničenja upotrebi smrtonosne sile.

Trump prirpema nekoliko prijedloga

Također se predviđa veća kontrola policijskih odjela.

U zakonu ne stoji zahtjev za uskraćivanjem sredstava policiji ili ukidanje policijskih odjela, što zahtijeva dio aktivista, ali su zastupnici pozvali na promjenu prioriteta u proračunu. Trump je zgrožen “pokretom ‘uskratite policiji sredstva'”, kazala je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Dodala je da Trump priprema nekoliko prijedloga kao odgovor na Floydovu smrt.

Biden se protivi uskraćivanju sredstava policiji, ali podržava “nužnu” potrebu za reformom, kazao je glasnogovornik njegove kampanje u ponedjeljak.

Johnson: ‘Te emocije ne mogu se ignorirati’

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da emocije koje je potaknula smrt Georgea Floyda ne mogu biti ignorirane te da britanska vlada mora učiniti više u borbi protiv predrasuda prema crncima i drugim manjinskim etničkim skupinama, dok je osudio uništavanje javnih spomenika i napade na policiju.

“Mi koji vladamo ne možemo samo ignorirati te osjećaje zato što će se u, bojim se, previše slučajeva ispostaviti da je to surova realnost”, poručio je Johnson u video zapisu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak.

Kazao je da je Britanija jako napredovala u borbi protiv rasizma, ali također mora “iskreno priznati da postoji još puno toga za napraviti – u brisanju predrasuda i stvaranju prilika”.

Povratak na Net.hr