EKSTREMNA DESNICA

TISUĆE FAŠISTA MARŠIRALO TRSTOM, ZAMALO IZBILI NEREDI: Zastave Dalmacije, Rijeke i Istre na čelu kolone

U Trstu je prekinuta proslava stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu zbog mogućnosti izbijanja fizičkog obračuna fašista i antifašista

U subotu je u Trstu proslava stogodišnjice talijanske pobjede u Prvom svjetskom ratu prekinuta kada je velika grupa od nekoliko tisuća neofašista, koji su održali najavljeni marš, umalo upala u fizički obračun s nekoliko tisuća antifašističkih kontraprosvjednika, piše Slobodna Dalmacija.

Aktivisti i simpatizeri talijanske neofašističke političke stranke CasaPound, obožavatelji Benita MussolinijaGabriela D’Annunzija i filofašističkog pjesnika Ezre Pounda došli su iz cijele Italije s oko pedeset autobusa te su ponosno marširali noseći na čelu kolone D’Annunzijevu zastavu Rijeke s jednoglavim orlom, zastavu Dalmacije s tri venecijanska lava i zastavu Istre.

Fašisti uživaju potporu talijanskog ministra unutarnjih poslova

Fašistički marš policija je dopustila unatoč prosvjedu civilnog društva i vjerskih zajednica, budući da CasaPound ima potporu talijanskog ministra unutarnjih poslova i desnog populista Mattea Salvinija.

Zbog opasnosti od izbijanja nasilnih uličnih obračuna s antifašističkim kontraprosvjednicima policija je u subotu predvečer proglasila policijski sat, “coprifuoco”, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, oko pet tisuća antifašista u organizaciji udruge “Antifašistički i antirasistički Trst” suprotstavilo se marširanju oko dvije i pol tisuće fašista. Antifašistima su su se pridružili pripadnici brojnih talijanskih i slovenskih udruga, sindikati, studenti, građani i političari, te pripadnici Komunističke i Demokratske partije Italije.

Fašisti marširali uz heavy metal

Dvije kolone su se kretale gotovo ograđene i različitim rutama. Fašisti iz CasePound marširali su uz heavy metal glazbu, a antifašisti uz antirasističke parole i “Bellu Ciao”. U nekoliko slučajeva situacija je bila na rubu izbijanja fizičkih obračuna i nereda.

Kako bi fizički spriječili prolazak neofašista, jedna grupa mladih antifašista tijekom jutra zavezala se oko spomenika Giuseppeu Verdiju na Piazzi San Giovanni. No, policija ih je uspjela maknuti.

 

Fašistički aktivisti CasePound završili su s maršem u subotu su oko 19.30. Održali su ulične govore te potom otišli na zatvoreni koncert koji su željeli održati u Rijec, no na kraju je održan u tršćanskome kafiću “Fiume”.

Antifašisti upozoravaju na prijetnju fašizma

Udruge antifašista i antirasista Trsta u izjavi za javnost upozorile su da je neofašistički pokret otvorena prijetnja demokraciji, socijalnoj inkluziji, različitosti i kulturnoj integraciji. Tvrde da neofašisti namjeravaju “pokrenuti rat protiv migranata i svih manjina”, da promiču neistine o grabežljivim strancima te dolaze u Trst kako bi zavadili ljude.

“Ovaj grad ima stoljetnu povijest prožimanja jezika, vjeroispovijesti i kultura, a nacionalizam bi sve to pretvorio u nasilni eksperiment koji je već jednom preko mita o iredentističkoj zemlji uzrokovao napade na slavensku zajednicu, sukobe prožete etničkom mržnjom, prisilnu talijanizaciju, raseljavanje naroda, progone i proglašavanje rasnih zakona, koncentracijske logore te smrti u krematorijima. Iz svih ovih razloga smatramo da u Trstu nema mjesta za fašizam i njegove zagovornike”, piše u objavi za javnost Udruge antifašista Trsta, kako prenosi Slobodna Dalmacija.

Povratak na Net.hr