Kim Jong-un - pravednik

“Testiranje hidrogenske bombe je pravedna akcija koju nitko ne može kritizirati”

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un u nedjelju je prvi put branio izvođenje pokusa s hidogenskom bombom, koji je njegova zemlja, kako tvrdi, izvela tijekom tjedna navevši da je to izvedeno kako bi se izbjegao nuklearni rat sa Sjedinjenim Državama.

Objava četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa naišla je na brojne međunarodne osude, no većina stručnjaka sumnja da je doista riječ o hidrogenskoj bombi, kako tvrdi Pjongjang.

Ovaj je nuklearni pokus bio “mjera samoobrane kako bi se na učinkovit način obranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama”, kazao je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un, a prenosi službena novinska agencija KCNA.

“Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju niti jedna osoba ne može kritizirati”, kazao je.

POKAZUJU MIŠIĆE: Američki bombarder B-52 iznad Sjeverne Koreje

Što se dogodi kad zemlja odustane

Kim Jong-Un posjetio je sjevernokorejske oružane snage kako bi pozdravio “uspjeh” nuklearnog testa, dodaje agencija.

Pjongjang redovito optužuje SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju za zveckanje oružjem.

Najnovije izjave uslijedile su nakon službenog komentara navedene novinske agencije u petak u kojemu se kaže kako je pad Sadama Huseina u Iraku i Moamera Gadafija u Libiji pokazao što se događa kada zemlja odustane od svojih nuklearnih ambicija.

Nakon najnovijeg nuklearnog pokusa održan je hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a koje je navelo da će pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji, svoju ljutnju izrazila je i važna sjevernokorejska saveznica Kina, dok je Južna Koreja obnovila ratnu propagandu na granici sa Sjevernom.

Posjedovanje hidrogenske bombe predstavljalo bi velik korak za Pjongjang, kojemu su brojne rezolucije UN-a zabranile razvoj nuklearnog oružja, no brojni stručnjaci sumnjaju u tu informaciju procjenjujući da je energija oslobođena prilikom pokusa bitno manja od one koju bi oslobodila takva bomba.

ŠTO JE HIDROGENSKA BOMBA? Evo što je, ako je istina, testirala Sjeverna Koreja

 

Povratak na Net.hr