Drama u Francuskoj

TEROR U PARIZU: Borac ISIS-a ubio policajca i njegovu ženu, dječaka (3) spasili specijalci

Francuski policijski časnik ubijen je u noći s ponedjeljka na utorak ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Magnanvilleu, u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, prenose agencije.

Jean-Baptiste Salvaing (42) zadobio je devet ubodnih rana u trbuh, a ubojstvo se dogodilo u kući u Magnanvilleu. Prilikom ulaska specijalaca u kuću mogle su se čuti eksplozije.

Specijalci su u kući zatekli i tijelo žene, supruge ubijenog časnika, koja je također radila za policiju.

Francuski mediji pišu kako je napadač Larossi Abballa (25) koji je 2013. godine osuđen zbog sudjelovanja u džihadističkoj skupini povezanoj s Pakistanom.

Osuđen je na tri godine zatvora, šest mjeseci uvjetno zbog ‘zločinačkog udruživanja s ciljem pripremanja terorističkih akata’. Na sudu je tada bilo još sedam osoba.

Daily Mail javlja kako je Abballa u zatvoru proveo samo nekoliko mjeseci, a smatra se da je zadržao svoje veze s grupom koja je slala džihadiste u Afganistan.

ISIS preuzeo odgovornost

Agencija Islamske države Amaq priopćila je da iza napada stoji ta radikalna islamistička skupina. “Izvor agencije Amaq: borac Islamske države ubio je zamjenika zapovjednika policijske postaje u gradu Les Mureauxu i njegovu ženu”, navodi se na internetskim stranicama Amaqa.

Ako se potvrdi da je IS izveo napad, riječ je o prvom napadu militanata na francuskom tlu nakon što je francuska vlada uvela izvanredno stanje nakon napada u Parizu u studenome prošle godine u kojima je ubijeno 130 osoba.

Ubojstvo 50 kilometara od središta Pariza

Ubojstvo se dogodilo u pariškom predgrađu Magnanvilleu, 50 kilometara sjeverno od središta glavnog grada Francuske i oko 20 kilometara od Les Mureauxa gdje je radio ubijeni policijski časnik.

Trogodišnji dječak spašen je neozlijeđen nakon što su specijalci iz postrojbe RAID upali u kuću.

FRA-ASSAULT-POLICE

Povratak na Net.hr