Profesori s Harvarda i MIT-a

TEORIJA UGOVORA: Hartu i Holmströmu Nobelova nagrada za ekonomiju

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Oliver Hart i Bengt Holmström za svoj rad o teoriji ugovora, javlja CNN. Hart sa Harvarda i Holmström s MIT-a doprinjeli su rješavanju problematike sadržaja ugovora između različitih subjekata.

Hart je u svom radu ispitao i pitanje privatizacije javnih usluga i odgovorio na pitanje kako vlada može postići visoku kvalitetu i niske troškove. Ovaj rad daje nam alate kako precizno ispitati ugovore i vidjeti jesu li ljudi, vlade i poduzeća napravili dobar posao.

“Teorija ugovora ima dubok i dugotrajan utjecaj na mnoge grane ekonomije i drugih društvenih znanosti, od korporativnog upravljanja do ustavnog zakona i politike”, stoji između ostalog u objašnjenju. Zahvaljujući njihovom radu sada imamo teorijske alate kako bi analizirali kako financijske uvjete, tako i podjelu upravljačkih prava, vlasništva i prava odlučivanja u ugovorima

Kako piše NYT, njihov rad, zapravo, objašnjava kako napisati što bolji ugovor. Dvojica profesora pokušali su pokazati kako se ugovori mogu sklopiti tako da obje stranke budu vezane zajedničkim interesom.

 

Povratak na Net.hr