VLADA ILI IZBORI?

TEKU ZADNJI SATI ZA ODLUKU: Kakva će sutra biti budućnost Italije?

U talijanskom državnom vrhu i dalje se odvija drama. Predsjednik donosi konačnu odluku – hoće li se formirati nova vlada ili će Talijani na prijevremene izbore.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella rekao je u subotu da će u nadolazećim satima odlučiti kako riješiti političku krizu do koje je došlo u Italiji nakon neuspjeha referenduma i ostavke premijera Mattea Renzija.

Nakon što se tijekom tri dana konzultacija s političkim strankama pokazalo da ne postoji konsenzus kako ići dalje, šef države mora odlučiti hoće li zatražiti od Renzijeve Demokratske stranke da formira novu vladu ili će tražiti da se raspišu prijevremeni izbori.

TALIJANSKI PREMIJER NAJAVIO OSTAVKU: ‘Preuzimam potpunu odgovornost za poraz na referendumu’

U kratkom priopćenju nakon konzultacija, Mattarella je rekao da država hitno treba “u potpunosti funkcionirajuću vladu”.

Također je naglasio da se izbori ne mogu održati prije potrebne harmonizacije različitih pravila koja uređuju izbore za dva doma parlamenta.

Renzi je podnio ostavku 7. prosinca nakon poraza koji je pretrpio na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

TALIJANSKI MEDIJI O VELIKOM PREOKRETU: Matteo Renzi već kuje planove za povratak na vlast

Mattarella ga je tada zamolio da ostavku odgodi i ostane na premijerskoj poziciji dok parlament ne usvoji proračun za 2017, kako bi se spriječilo da 1. siječnja na snagu stupe izvanredni financijski propisi.

Parlamentarni izbori u Italiji trebaju se održati 2018. ali mnogi političari zalažu se za njihovo ranije održavanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr