MINISTARSTVO NEZADOVOLJNO

‘TALIBANI PRIJETE MOJOJ OBITELJI, STRAH ME DA SE NE OSVETE’: Prva afganistanska pilotkinja zatražila azil u SAD-u

Prva žena pilot u Afganistanu izazvala je ljutite reakcije pripadnika ratnog zrakoplovstva, jer je nakon završenih 18 mjeseci obuke u SAD, zatražila azil u toj zemlji.

Reuters prenosi da je afganistansko Ministarstvo obrane potvrdilo u nedjelju kako je 25-godišnja Niloofar Rahmani zatražila azil nakon što je “The Wall Street Journal” objavio njezinu izjavu iz koje proizlazi da strahuje za vlastiti život nakon povratka kući.

Dobitnica nagrade – žena hrabrost

Rahmani, koja je i dobitnica nagrade “Žena hrabrost” što ju dodjeljuje američka Vlada, postala je simbol napora da se unaprijedi položaj žena u Afganistanu, više od desetljeća od pada talibanskog režima.

Primajući lani nagradu kazala je da su ona i njezina obitelj izloženi izravnim prijetnjama Talibana, ali i rodbine koja ih je u nekoliko navrata prisiljivala da napuste svoje dom.

Zašto se boji?

Glasnogovornik ministarstva obrane Mohammad Radmanish nada se da će američke vlasti odbiti zahtjev afganistanske pilotkinje, te je podsjetio da je vlada Afganistana potrošila milijarde ne bi li ojačala svoje snage sigurnosti.

“Kada se službenik žali na nesigurnost i boji se, što bi trebali raditi obični ljudi. Ona je našla opravdanje za sebe, ali imamo stotine obrazovanih žena i aktivistkinja civilnih organizacija koje rade u zemlji i ne žale se na sigurnost”, rekao je

Rahmani je diplomirala u školi za pilote 2012. godine te dobila dozvolu za letenje na C-208 teretnim avionima.  U SAD je bila na dodatnoj obuci, a kući se trebala vratiti 24. prosinca.

A TREBALI STE: Žene za koje vjerojatno niste čuli ove godine, a napravile su velike stvari

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr